Häck, planteringsavstånd?

Hej!
Vi ska plantera avenbok vid vår tomtgräns i vår. När kamän vi senast göra det inför sommaren? Vill köpa barrotade plantor för att hålla nere kostnaden men förstår att de är mer känsliga än krukodlade, de behöver komma i jorden innan det blir för torrt och varmt. Frågan är när man senast kan göra det? Bor i alingsås zon2-3 tror jag..hörde även tips om att plantera avenbokshäck i två rader för att få en tätare häck. Men då lite glesare mellan plantorna än om man har allt på ett led. Rekommenderar ni detta och hur går jag då till väga? Avstånd, antal plantor osv. Ha det gott! Mvh Jessica
Jessica

Kommentarer

 • Hej Jessica och tack för din fråga!

  Barrotade häckplantor bör sättas tidigt på våren eller sent på vårvintern. I zon 2-3 skulle jag helst få ner dem i slutet av april eller precis i början av maj av de skäl som du nämner. Rekommendationen är alltid att få ner dem så snart det går att gräva och jorden reder sig.

  Det går att sätta två rader, gärna omlott och med kanske 40-45 cm mellan varje plantas mitt. Egentligen går det att ta ännu större planteringsavstånd men då tar det ju längre tid innan häcken upplevs som tät och frodig.

  Om du är osäker på vilken växtzon du hör till så finns nu en digital zonkarta där du kan söka ner på postnummernivå, vilket är en jättebra hjälp eftersom mikroklimatet kan skilja mycket på ganska korta avstånd. Den finns här: ​zonkartan.se​​​

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej Jessica,
  Det stämmer att barrotade plantor både är känsligare för torka och behöver komma ner tidig vår eller under hösten i marken. På våren brukar en generell regel vara att inte plantera senare än när knopparna slår ut. Växterna ska fortfarande vara i vintervila och det beror således på väder och temperatur när det är dags men så snart som tjälen släppt taget ur marken.

  Att plantera i förband dvs två rader och att de sätts omlott är ett effektivt sätt att få en tät häck snabbt. Ett bra alternativ när man nyplanterar en häck. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.