Hortensia i pallkrage

Hej! I vår har jag tänkt plantera några hortensior i en pallkrage, som kommer att stå i en befintlig rabatt. Pallkragen kommer att fyllas med lite surare jord för att passa hortensiorna. Rabatten är under ett träd, med vandrande skugga (solljus morgon och kväll, skugga några timmar mitt på dagen). Något speciellt jag ska tänka på? Finns några marktäckare som passar bra att plantera runt hortensian? Och hur många hortensior ryms i en pallkrage? Jag tänker https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/prydnadsbuskar/hortensia/purpurhortensia-lamona-ep-mona-11905/ och/eller https://www.blomsterlandet.se/produkter/vaxter/utomhus/prydnadsbuskar/hortensia/hortensia-summer-love-bailmacfive-9967/

Maria

Kommentarer

 • Hej Maria, tack för ditt inlägg!

  Bra att ge hortensiorna lite lägre pH-värde vid planteringen. Över tid kommer pH-värdet att återgå till ett högre såvida det inte är en surjordsrabatt helt och hållet. Då kan det vara bra att ge en giva eller två per säsong med blåbärs- eller rododendrongödsel.

  Båda sorterna som du nämner kan bli omkring 80-100 cm breda som fullt etablerade och de är de måtten som du behöver förhålla dig till vid val av antal. Summer Love blir lite högre än Lamona blir, det är bra att ta med vid planeringen. Med lite god vilja kan det rymmas tre stycken i en vanlig pallkrage som ju är 80X120 cm men beroende på hur kraftiga de blir så kanske du behöver flytta bort en av dem på sikt.

  En marktäckande perenn som klarar lägre pH-värden och gillar mycket fukt precis som hortensior gör är revsuga. Den finns i fler blad- och blomfärger men jag tycker att under den första säsongen är det bättre att låta hortensiorna etableras i lugn och ro för att det inte ska bli för mycket konkurrens om vatten och näring. Den går att sätta på sensommaren eller tidig höst eller våren efter att hortensiorna planterats. Om det känns tomt runt hortensian kan man lägga på lite fin täckbark som sedan kan vändas ner i jorden för att bidra till förbättrad jordstruktur.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.