Tips på bra insynsskydd för uteplats?

Hej!
Önskar tips på växter som är bra insynsskydd för typ 5 meter vid uteplats. Funderat på bambu men vill ha något som inte skräpar ned men ändå behåller formen över vintern. Gärna nåt gräs eller liknande, ingen häck.
Vi har lerjord.

Kommentarer

 • Hej och tack för frågan!

  Ungefär hur högt behöver det vara? Är det en solig, skuggig eller halvsolig växtplats?
  Återkom så hjälper vi dig vidare.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Det är sol-halvskugga. Runt 150 cm högt hade varit lagom.
  Ytan är cirka 3 meter.
 • Det är sol-halvskugga. Tänker 150 cm högt ungefär. Ytan de ska täcka är cirka 3 meter.
 • Ok!

  Bambun kan ju upplevas som lite skräpig men om andra lövfällande buskar är ok, så
  slår jag gärna ett slag för aronia och främst Slånaronia fk Västeråker Den går att ha som häckväxt men passar också som friväxande. De blir breda men genom att plantera dem lite oregelbundet och kanske kombinera med ett högt prydnadsgräs som ju är fina vintern igenom blir det effektfullt.

  Aronia har fantastisk höstfärg och ger bär som är goda att använda i saft, sylt och smoothies tillexempel. Just slånaronian kan bli uppemot 180-200 cm men går att klippa för att hålla ner. Det finns kompaktare sorter också, men om det krävs 150 cm för insynsskydd tycker jag att fk Västeråker är ett bra val.

  Även om barrväxter som tuja ofta används i häckar, som du inte ville ha går det att kombinera flera olika höjder, färger och former av dessa och sätta dem utan ha dem i linje för att slippa känslan av en häck. De är bra ur städsynvinkeln eftersom de inte fäller något som behöver tas om hand.

  På vår hemsida under de olika växtgrupperna finns ett filter där det går att ställa in höjd, ljusläge, sluthöjd och så vidare om du vill leta runt lite mer själv.
  Prydnadsbuskar​​​
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.