Insynsskydd

Hej! Vi skulle väldigt gärna ha mer insynsskyddat, då det alltid flockas mycket grannar precis utanför vår trädgård. 😀 Vi har planterat liguster på den sidan som är tillsammans med grannarna, och så har vi avenbok på andra sidan. Vi byggde en spaljé, där vi nu planterat klätterrosor, men vi känner att det inte räcker. Vi funderar på om man kan plantera något längst med staketet? Längst hela? Eller en buskansamling bredvid pallkragarna? Vi har så svårt att komma på bästa sättet att få mer insynsskydd, samtidigt som det inte ser ut som en nödlösning som blir helt oharmonisk och plottrig ut i vår lilla, lilla trädgård. Har ni några tips? 😀
Therese

Kommentarer

 • Hej Therese!

  Tack för din fråga! Visst kan man plantera häck eller buskar läng med staketet för att få en mer insynsskyddad trädgård. Du ni redan har två olika sorters häckar runt tomten så tror jag inte att ni ska blanda in ytterligare sorter, om ni vill plantera mera häck - det kan se lite "plottrigt" ut. Ni vill säkert egentligen inte heller ha något som stjäl för mycket utrymme, då trädgården är relativt liten. Jag skulle föreslå att ni fortsätter med avenbokshäcken runt även mot staketet. Den går att klippa mycket smal (till skillnad från t ex ligustern) och går ju även att köpa som större plantor, så att ni inte behöver vänta så länge på ert insynsskydd.

  Om ni vill ha ett mer "naturligt" utseende så kan ni såklart även göra ett mer friväxande buskage - kanske blandat med lite olika sorters syrener och doftschersmin? Tänk dock på att detta är buskar som tar upp betydligt mer utrymme.

  Lycka till hur ni än väljer att göra!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan!

  Tack så jättemycket för ditt svar! Ja, vi ville ha avenbok på bägge sidor men var inte riktigt överens om det med grannarna, så det fick bli liguster. 😀 Bra tips med avenbok även längst staketet, det är kanske det bästa alternativet! Det stämmer att vi vill ha insynsskyddet snabbt. 😀

  Får jag passar på att fråga, hur mycket och ofta ska jag vattna klätterrosorna? Nu vattnar jag mest på måfå, då jag inte hittar något tydligt om det.

  Tack igen, allt gott!
  Therese
  Therese
 • Hej igen!

  Nu i början så behöver jorden hållas jämnt fuktig tills rosorna hunnit etablera sig på den nya växtplatsen. Man brukar rekommendera en jämn vattning hela den första sommaren och vid torr väderlek även den andra. Hur mycket du ska vattna beror på temperatur, vind och nederbörd, men känn efter i jorden med handen så lär du dig snart hur du ska vattna.

  Lycka till med alla växtprojekten nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen Johan!

  Tack så hjärtligt för alla dina svar, nu ska det bli roligt att ta sig an trädgården! 😀

  Allt gott till dig!
  Therese
  Therese
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.