Hur får man bort kirskål från trädgården?

Hej!
I min trädgård växer kirskål. Den vill jag givetvis få bort. Jag har lagt en pressening med stenar på över kirskålen, dock växer kirskålen fram på sidorna om presseningen så där brukar jag klippa av det som kommer fram. Grannen har mycket kirskål på sin tomt och han vill inte ta bort den.
Hans kirskål växer in på min tomt.
Se staket på bilderna som är tomtgränsen. 
Jag vill få bort kirskålen, plantera buskar mot grannen vid tomtgränsen som insynsskydd och sedan ha en rabatt ca 1m in i trädgården från buskarna.
Hur ska jag göra för att bli av med kirskålen jag har på min trädgård idag?
Hur ska jag göra för att inte få in grannens kirskål på min tomt?
Kommer jag kunna ha buskar vid tomtgränsen och en rabatt?
Se bilder.

Tacksam för svar!
Mvh

Jessica

Kommentarer

 • Hej Jessica, tack för ditt inlägg!

  Kirskål är inte lätt att bekämpa och har tyvärr inte någon respekt för staket och tomtgränser, så det bästa är förstås om det går att komma överens med grannen om en gemensam insats.
  Även om du själv lyckas gräva bort allting så kommer grannens att snabbt leta sig inpå din sida igen. Alternativt kan man gräva ner en fysisk avgränsning vid tomtgränsen, men den behöver gå minst 50 cm djupt och helst lite till.
  I det fallet så går det att gräva ett dike för en häck och i samband med det sätta ner en skiva som utgör en spärr för grannens rötter att leta sig in. Metoden hjälper men det kan ändå komma in lite mer - men det här sättet gör det åtminstone möjligt att hålla efter det.

  Bäst är att gräva bort alltihop på båda sidor om staketet, rötterna går så djupt som 40-50 cm och sedan lägga ny näringsrik jord.

  För att kväva kirskålen med plast, markduk eller dylikt brukar det gå minst två odlingssäsonger. Tyvärr är kirskålen stark och den kommer att fortsätta söka sig ut runt kanterna på plasten som är utlagd. Det blir ett val att täcka en större yta som gör att rensning runt kanterna blir mindre men det blir då på bekostnad av gräsmattan.
  Ett sätt att slippa se plasten under tiden som täckningen pågår är att täcka plasten med täckbark eller försiktigt ställa dit pallkragar så att ytan ändå går att nyttja till odling under tiden.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.