Till senaste kommentaren

Klätterväxt i planteringslåda utan botten med spaljé

Hej! Jag tänkte gräva så djupt jag kan (vilket inte blir jättedjupt direkt pga berg/sten) framför vår altan. På sommaren blir det varmt och soligt och spaljén kommer stå riktad mot sydväst. Jag tänkte att planteringslådorna inte ska ha någon botten utan det ska bara vara en "ram" som ska kompensera det dåliga djupet så jag får mer jord att plantera i, det jag planterar så kunna med egen kraft hitta ner bland sprickorna mellan stenarna. Jag tänkte bygga en egen spaljé där det inte är så tätt mellan reglarna för jag vill inte ha "heltäckande" insynsskydd. Jag bor i Sollentuna, Stockholm så jag vet inte om det är zon 2 eller 4. Jag älskar rosor men vet inte om det är lämpligt att plantera dem i dessa lådor utan botten? Vill ju såklart att det ska växa upp fort och samtidigt blomma. Älskar även doftande växter som kaprifol eller klematis (mamma hade en helt underbar Jackmani när jag växte upp) men jag är dålig på att veta vad jag ska plantera. Precis bredvid där spaljén ska vara är det en tegelvägg som det växer en jättegammal björnbär på väggen som nu i höstas hade massa bär och trivs fantastiskt. Kan man få hjälp med att hitta lämplig växt att plantera i lådorna? De ska vara ca 150-200cm långalådorna som ska stå ute hela vintern sen? Behöver jag isolera i  Hoppas SÅÅ på svar! Mvh Viveca Samuelsson
Viveca Samuelsson

Kommentarer

 • Hej!
  Om du kan bygga uppåt så tror jag säkert att det är värt att prova med rosor, klematis eller kaprifol. Kaprifol växer naturligt i lite karga miljöer, småblommig klematis brukar vara tåliga och rosor klarar sig också ofta bra. Även vildvin är tåligt och fint. Jag tycker att du kan prova vad du tycker av dessa. Plantera i en näringsrik jord. Det är en fördel att isolera lådan, men om du väljer tåliga sorter så klarar de sig säkert även oisolerat.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • MEN åh ÅH! Tack såå mycket för svar!! Glad jag blev!! Här kommer då en följdfråga, kan jag plantera både rosor och kaprifol i samma låda? Vilken sort av dessa rekommenderar du?
  Mvh Viveca
  Viveca Samuelsson
 • Hej igen Viveca,
  Tack för du uppskattar hjälpen från oss Experter. Här kommer förslag på två sorter och klicka gärna på länkarna för att läsa mer om dem:
  Storblommig klätterros
  Alpklematis
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Heej! :-)
  ser nu att den storblommiga klätterrrosen du länkat till är slut hos leverantör, har du annat alternativ att rekommendera? Kaprifol och ros ihop funkar inte?
  Mvh Viveca
  Viveca Samuelsson
 • Hej igen, ser nu att alla era klätterrosor är slut hos leverantör. Antar att det ännu inte blivit säsong för dem för nog kommer ni få in klätterrosor i år?
  Mvh Viveca
  Viveca Samuelsson
 • Hej Viveca,
  Vi kommer att lägga upp trädgårdssortimentet löpande under april månad, med start under vecka 13. Så det stämmer att rosorna inte kommit in i sortimentet ännu. Men avvakta gärna så hoppas jag att rosen snart finns att köpa.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.