Till senaste kommentaren

När ska man klippa ner ölandstok och brudspirea?

När skall man klippa ner ölandstok och brudspirea, på våren eller hösten?

Blomsterlandet

Kommentarer

 • Ölandstok och brudspirea är mycket tåliga buskar som kan beskäras nästan när som helst på året. Om man vill gynna blomningen, så klipper man dock direkt efter blomning för att stimulera blomning till nästa år. Om man klipper tidigt på våren så brukar de skjuta mer skott och bli tätare.
  Dessa buskar behöver endast beskäras för att föryngras eller formklippas. Gallra då ur de äldsta grenarna helt och hållet, klipp så lång ned i busken som möjligt. På så sätt skjuter det nya skott underifrån och busken föryngras successivt.
  Blomsterlandet
 • Hur hårt kan man klippa ner brudspirea?
  Lillemor
 • Hej,
  Du kan klippa ner brudspirea till ca 10-25 höjd. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,är det helt omöjlig att flytta en spirea som är flera år gammal?
  Tacksam för svaret!
  Mvh Lea
  Lea
 • Hej Lea,
  Det brukar gå bra att flytta spireor, även äldre exemplar. Klipp ner spirean till hälften innan flytten och förbered den nya växtplatsen genom att du redan grävt en ny planteringsgrop. Jordförbättra gärna med kogödsel. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Spirea aguta blommar väl på fjolårssott eller?
  Ditte
 • Hej!
  Har tänkt plantera Krukodlad dasiphora frutiosa eastleigh crème, undrar om det går bra med planteringsjord + kogödsel? hur djupt ska den grävas ner? Hur mycket vatten?
  Annelie Spångberg
 • Hej Ditte, det stämmer att spirea blommar på fjolårsskott vilket betyder att om man skär ner busken senare under säsongen kommer nästkommande blomning att utebli.

  Hej Anneli,
  Plantera denna så den hamnar i samma höjd som den står i krukan idag. Att blanda naturgödslad planteringsjord och kogödsel är en bra idé. Det är svårt att ge en exakt måttangivelse på vattning eftersom det beror på väder och nederbörd. Men generellt är det bra att hålla jorden jämnt fuktig när en växt är nyplanterad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.