Hur ska jag klippa mina tujor?

Hej.
Har planterat Tuija Brabant i höstas. Plantorna något över 1 meter höga. Vill ha en fin häck framöver. Men har googlat och får så många olika svar..När bör jag klippa den och hur mycket. Förstår att jag inte ska klippa innanför det gröna.
Tacksam för information så det blir bra.
Växtzon 1.

Kommentarer

 • Hej, tack för din fråga!

  Tujor kan klippas antingen tidigt på våren eller under sensommaren (augusti/september). Klipp sidorna på häcken allt eftersom den växer, men avvakta med att klippa topparna till dess att du är nöjd med häckens höjd.

  Tuja behöver beskäras regelbundet för att bli tät och behålla den form du önskar. Just Brabant kan behöva en putsning både vår och höst eftersom det är den mest kraftigväxande sorten. Välj gärna en molnig dag att beskära så minskar risken för solskador på de ytor som blir mer synliga.

  Klipp gärna plantorna/häcken så att sidorna får en lätt lutning, där basen är lite bredare än toppen. På så sätt kan hela häcken få mer solljus. En häck som klipps rakt blir ofta gles nertill. Klipp bara de nya skotten som tillkommit och klipp inte längre än att det finns gröna barr kvar, som du mycket riktigt skriver eftersom äldre kal ved inte bryter nya skott.

  Du har angivit zon 1 som din växtzon och eftersom det är nyplanterade tujor påminner jag också om vikten att vattna och hålla koll nu när tjälen släpper, såvida det inte regnar tillräckligt mycket.

  Med vänliga hälsningar.

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.