Röda fläckar på körsbärsblad?

Hej, Jag köpte köpte körsbär träd i förra året. Det växer bra och även nu har blommor.
Jag såg röda fläckar på bladet och myror.
Jag bifogar bilder.
Är der skadligt och behöver nån behandling.

Med vänliga hälsningar
Arif
Arif

Kommentarer

 • Hej Arif, tack för din fråga!

  Det där är ett spännande fenomen som kan få en att undra hur smart naturen egentligen kan bli. Det är små nektarfabriker som är en metod växter kan använda sig av för att attrahera naturliga fiender till sina egna skadedjur.

  De röda vårtliknande "kulorna" kallas extraflorala glandler, körtlar som producerar nektar utanför blomman om man vill översätta det. EFN - extrafloral nektar är det vanliga begreppet som används.

  Man ser dem ofta hos släktet Prunus dit plommon och körsbär hör. Men det finns många andra växter som också kan utveckla dem, passionsblomman till exempel är en populär växt där det kan förekomma men det finns hos tusentals olika växter världen över. Vanligast hos oss är Prunus som i ditt fall.

  Sockerhalten i EFN har högre koncentration än i blommorna och de producerar nektar under en längre tid än vad själva blommorna gör. Det kan vara en fjäril eller en nyckelpiga som livnär sig på bladlöss och gör mycket nytta för trädet.

  Just nu är det myror som är på ditt träd. Myror gynnar bladlöss så i detta fall kan det handla om att avleda uppmärksamheten från blommorna under tiden som de pollinerande insekterna kan göra sitt med blommorna så att myrorna inte förstör. Men myror kan vara hjälpsamma mot träd också genom att äta tillexempel skadliga larver.

  Det pågår forskning över hela världen kring EFN. Alla träd av en art eller sort utvecklar inte det här men det är inte något som ska åtgärdas, se det hellre som naturens egen hjälp att klara ohyra och angrepp på ett smart sätt.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.