Vad räknas som soligt läge?

Hej! Jag har läst att sol, halvskugga och skugga delas in efter hur många timmar sol platsen har per dag, är detta under sommartid när växterna är vakna eller behöver växterna även denna mängd sol under vintertid? Har ett ställe på ena sidan huset som under vintertid skuggas nästan hela men under sommartid når solen fram under en mycket längre tid.

Vänliga hälsningar Emilia
Emilia

Kommentarer

 • Hej Emilia, tack för din fråga!

  Det räknas under det ljusa halvåret. Nästan alla växter släpper bladen på hösten och behöver inte ha ljus förrän till våren.

  Det lilla ljus som ändå finns på vintern räcker till för både barrväxter och de städsegröna växter som behåller bladen under vintern som exempelvis rododendron. Faktum är att det är en fördel om de slipper solen helt under de första lite ljusare månaderna på året. Jämför med barrskogarna i Norrland där det till och med är natt mitt på dagen under vintern.

  Sedan tycker jag att man ska se antalet timmar som ett rättesnöre och inte som en absolut sanning eftersom det finns andra faktorer än bara antalet soltimmar som avgör om en växt trivs eller inte. En torr och sandig jord i full sol kanske fungerar dåligt för en solälskande växt som vill ha jämn fuktighet. Soltimmarna ger en fingervisning men det är viktigt att ta med annat i beräkningarna också.

  Hoppas detta besvarar din fråga.
  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.