Vad göra åt fula fläckar på lagerhägg?

Hej!Satte in lagerhägg förra året i maj. Nu efter vintern har den väldigt många bruna blad samt blad med bruna skador på. Vad ska jag göra åt det så vi får en fin häck till sommaren?
martin

Kommentarer

 • Hej Martin,
  Lagerhägg är städsegrön och behöver skuggas på våren för att skyddas från den stark sol som annars riskerar att göra så plantorna får tjältorkningsskador. Det syns på bladen att dessa är helt torra. Men blad som har runda fläckar är förmodligen hagelskottsjuka som tyvärr är vanligt hos lagerhägg. Hagelskottsjuka är en svamp, Stigmina carpophila och symptomen är att bladen får rödaktiga/bruna fläckar. Det man kan göra som förebyggande är att vattna och gödsla plantorna så de är starka och bättre står emot angrepp. Någon annan behandling finns inte.
  Blad som har mycket skador kan klippas bort då de förfular intrycket. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen! Tack för ert svar! Vattna när det blir lite varmare ute? Tänker att marken är rätt så fuktig just nu. Gödsla med 11-5-18 eller finns det något annat bättre?
  Martin
 • Hej igen!
  Vattna kan du göra så snart marken tinat upp, vilket i din växtzon inte bör vara något problem just nu. Så länge marken är väldränerad finns det ingen risk att det blir för mycket vatten. Lagerhägg har inga specialkrav vad gäller jordmånen så det går bra att gödsla med något vanligt trädgårdsgödsel, så 11-5-18 fungerar utmärkt.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.