Lagerhägg som häck

Hej,
Jag har en fråga. Det är så att vi funderar på att plantera en häck på vår framsida och måtten där vi tänker att häcken ska planteras är 5m lång och ca 100-120cm bred. Jag har tittat på Lagerhägg GENOLIA och såg att på er hemsida finns genolia men den heter mariblon. Är det en speciell sort? Vad tror ni om att plantera den sorten Lagerhägg till en häck för måtten som jag beskrivit och sen undrar jag vad ni rekommenderar hur många plantor man ska plantera / meter? Med vänlig hälsning, Caroline 


Caroline

Kommentarer

 • Hej Caroline, tack för ditt inlägg!

  Vintergrön lagerhägg kan vara jättefin som häck och måtten du anger fungerar fint. Mariblon är synonym med Genolia och är ett äldre handelsnamn.

  Det är viktigt att känna till att den är väldigt noga med var den växer. Vi säger att den är härdig upp i klimatzonerna 1 och 2 för att växtgarantin ska gälla. Med den nya digitala https://zonkartan.se/ kan man söka sin växtzon ner på postnummernivå.
  Om ni bor i zon 1 eller 2 tycker jag att det är ett bra val vid vårplantering.

  Om ni hör till klimatzon 3 upp till och med 5 och ändå vill ha en vintergrön häck skulle jag hellre rekommendera en tujahäck.

  Med vänliga hälsningar.  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Tack för ditt svar. Det gick inte att öppna zonkartan men vi bor i Stockholms området så jag gissar att det är okej att plantera Lagerhägg här. Men den andra frågan jag hade. Hur många Lagerhägg kan jag sätta per meter för att få en fin häck? Måste jag sätta tre per meter eller räcker det med två per meter?
  Caroline
 • Hej Caroline,

  Tack för ditt svar!

  Dessa planteras med ett avstånd på ca 50 cm cc för att få en fin och tät häck där varje planta har gott om plats. Detta blir då ca 2 per meter.

  Lycka till med planteringen!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.