Till senaste kommentaren

Växtförslag för bergsslänt med tunt jordlager?


Hej!
Har en liten oomhändertagen bergsslänt med ett mycket tunt lager jord på (se bild 1, de övriga bilderna visar lite hur det ser ut omkring med berg med mera) där det växer något slags gräs och även lite mossa. Det växer också lite krolliljor på slänten på sommaren och lite tidigare trista rester av bergenia finns... Tomten är en skogstomt så det får gärna vara lite vilt, men jag tycker att gräset ser lite småtrist ut, och de fina liljorna äta ofta upp av liljebaggar. Skulle vilja göra något kul här till våren! Undrar om det finns något man skulle kunna plantera trots att det är så pass lite jord? På berget känns det svårt att fylla på med mer jord utan att det ramlar ner. En växt som krypen eller likande tror jag hade kunnat vara coolt (gärna barr), men tror inte att jag kan få till tillräckligt planteringsdjup för att den ska rota sig. Har också funderat på att försöka odla över delar med blommor från frö, typ ringblomma/solhatt, kanske prästkrage som jag sett att det finns någon enstaka också. Eller kanske något mer mattbildande…. Kanske timjan kan funka? Har ni möjligen tips på några blommor/marktäckare/krypande buske/annat alternativ som skulle kunna funka här eller är det helt enkelt bättre att bara låta gräset hållas?

Platsen är ganska solig och i österläge.


Sara

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Eftersom berget gör jorddjupet väldigt grunt skulle jag koncentrera mig på marktäckande perenner istället för buskar. Jag tycker du är inne på rätt spår när du funderar på backtimjan. Det är en bra marktäckare i soligt läge och kräver inte alls mycket vad gäller jordmån. Andra marktäckande perenner som också skulle passa är olika typer av nävor. De är tåliga, älskar sol och finns i många olika blomfärger och höjder. Andra förslag på perenner är lammöra, silverarv, mossflox och olika sorters sedum. Vill du ha lite vildängskänsla kan du prova med prästkrage och akleja. Akleja finns i massa olika färger och former och frösår sig gärna. 

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar och bra förslag!

  Funderar också lite på hur jag bäst preppar underlaget inför plantering, antar att det är att föredra att försöka få bort gräs och ev ogräs som redan växer där, men är rädd att jorden liksom ska tappa fästet helt om jag rensar bort sånt? Hur skulle du rekommendera att man går till väga?
  sara
 • Hej igen!

  Det absolut bästa vore om du kan rensa bort grästuvor och ogräs, så att de växter du planterar får så bra förutsättningar som möjligt. Gräs och ogräs kommer konkurrera om både vatten, näring och utrymme annars. Och det är inte säkert att dina nyplanterade växter går som vinnare ur den striden. Försök skaka av så mycket jord som möjligt från grästuvorna och blanda upp den med ny planteringsjord i groparna. För att hålla jorden på plats till dess att dina nya växter rotat sig så pass att jorden hålls på plats, kan du lägga som en stoppande mur av stenar som motverkar att jorden rinner bort med regnvattnet.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.