Marktäckande ros "The fairy"

Hej!

Jag har tänkt att plantera rosen "The fairy" I en större kruka (gjort flera hål för dränering) och köpt rosjord.

Jag har en rabatt (står i full sol), som inte kommer vara färdig planerad i år. Så därför kommer krukan stå direkt på jorden (kan inte bestämma mig vart rosen ska få sitt permanent hem än).

Är lite orolig för att sniglar osv ska bosätta sig i krukan, så jag har en tanke om att innan jag fyller med lecakulor och rosjorden, att lägga en bit fiberduk i botten.

Behöver man göra så? Och ska man ha lecakulor i botten när man planterar rosor i kruka? Och är det rosjord jag ska plantera med eller u-jord?

Har läst på lite olika om hur och hur djupt man planerar rosen. Är det ca 10 cm direkt eller ska man kupa....? Jag vill helst göra det enkelt för mig 😀

Tack på förhand.

Mvh
Danni
skorpion15_85@hotmail.com

Kommentarer

 • Hej,
  Det går fint att plantera rosen tillfälligt i krukan tills du bestämt dig för vart den slutligen ska placeras. Visst kan du lägga en fiberduk i botten om du är orolig för att sniglar eller andra djur ska ta sig in genom botten. Lecakulor är bra eftersom de ger en god dränering. När det gäller jorden rekommenderar jag dig rosjorden och planteringsdjupet är samma som den står i idag. Finns ympstället högre upp planterar du ner den som du säger 5-10 cm under jorden. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Jag bifogar med en bild på hur min planta ser ut. Har svårt att förstå var ympställe sitter och ser ut 😀 

  Ska jag planterna på samma djup som den står i idag?
  Planterar jag den på samma sätt i rabatten sen (nästa år då)?

  Vad jag ska mer tänka på? Näring tex, eller den klarar sig hela säsongen fram till hösten?

  Hur gör jag inför vintern? Kan rosen stå i krukan ute? Ska jag "klä in" den?

  Tack på förhand.

  Mvh
  Danni


  skorpion15_85@hotmail.com
 • Hej igen och tack för bild!
  Du kan plantera ner rosen ytterligare 5 cm djup i nya krukan och när du nästa år planterar ut den sätter du den på samma djup som den står i efter omplanteringen. Du bör inte ge den någon mer näring utan den har tillräckligt för resten av säsongen. Inför övervintringen kan du placera rosen skyddat tex under en trappa i närheten av huset eller inbäddad i massor av isolerande löv. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.