Till senaste kommentaren

Nya skott på krusbärsbusken, hur beskär jag?

Hej! På min odlingslott finns en gammal krusbärsbuske, som jag beskar något i höstas för att skapa mer luft/cirkulation mellan grenarna. Nu har den skjutit massa nya skott från basen (se bild). Är det så krusbäret förnyar sig, och ska jag låta dessa skott växa upp, eller kan det bli trångt? Och bör man beskära krusbäret på något särskilt sätt årligen? Stort tack på förhand! /Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Att det kommer nya skott nertill beror på beskärningen du gjorde i höstas.

  Man brukar beskära krusbär med 4-5 års mellanrum. Man tar då bort de äldsta grenarna och glesar ur de som sparas. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Helt rätt att du gjorde detta i höstas! Krusbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren när tillväxten satt igång, bättre att vänta till efter skörd.

  Jag ser inte hur de äldre stammarna ser ut upptill. Om de saknar blad kan du ta ner dem helt nu på en gång till det ställe där det kommer nya skott. Låt de nya skotten växa till sig lite innan du bestämmer dig för att ta bort dem. Det hänger ju på hur resten ser ut upptill och hur de nya skotten utvecklas. Om du behöver kan du trimma lite på de äldre om de fortfarande har blad, men det bästa är att vänta till efter skörd. Är de helt bladlösa så kan du klippa ner dem redan nu, de äldre.

  Troligast är att det inte blir någon större skörd i år men redan nästa år kommer du få lön för att du klippt dem.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.