Ska jag klippa min buxbom?

Hej! Vi har i två omgångar ärvt stora buxbomar. De har grävts upp i en annan trädgård och sedan placerats i vår. Första omgången hade vi 4, de planterades för 3 år sedan. Två var trötta och torra när de flyttades och de dog år ett och under hösten. De två som är kvar har sett bra ut, men en av dessa är nu torr i bladen över kanske 70% av bladverket.
Vi har nu fått ärva ytterligare 4 och lagt ner mycket på att gräva ur, byta jord, gödsla och vattna. De hade många skott på sig men har fått en gulnad ton i de äldre bladen.
Till frågorna:Ska jag klippa den äldre busken för att försöka rädda den? I så fall hur mycket? Och de nya buskarna, bör jag klippa dessa eller är det bättre att låta de nya skotten ta över busken? Frågan är väl vad som är bäst för att få en bra rotbildning.
Tacksam för all hjälpa jag kan få.
Mvh, Susanne
Susanne

Kommentarer

  • Hej Susanne!

    Buxbom bör helst klippas lite åt gången och regelbundet, särskilt om du vill hålla dem formklippta. Klipp bort det intorkade på den äldre busken tills du kommer in på friska blad eller näst därtill. Klipp även de nya. Buxbom kan med fördel klippas flera gånger om året, både på våren och under JAS-perioden.

    Vid flytt är det viktigt med vattningen, precis som du gjort. Tänk även på att buxbom, precis som andra vintergröna växter behöver lagra upp vatten på hösten och täckas mot vårsolen på vårvintern.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.