Omplantering av rosrabatt

Hej!

Vi har en liten rabatt med rosor och lavendel som behöver göras om eller förbättras på något sätt och vi behöver helt enkelt tips och råd gällande hur?

Det är en rabatt med kompakt lerjord med morgon/förmiddags sol och därefter skugga. Tidigare ägare har planterat en klätterros och 3 st buskrosor som tyvärr inte trivs bra där.

Klätterrosen är stor och vacker upptill men helt kal nertill och buskrosorna får vackra rosor men har börjat skjuta ut långa skott med massor av taggar.
Och lavendeln trivs inte alls då det endast är några få kvar.

Så frågan är om det allra bästa är att börja om helt med denna rabatt eller om man kan förbättra den på något sätt, tex höja upp den?

Ett stort tack på förhand !!!
Monica

Kommentarer

  • Hej Monica!

    Det låter som att dina växter kanske inte trivs då det är allt för skuggigt i rabatten du berättar om. Både rosor och lavendel älskar sol och ska helst placeras i ett så soligt läge som möjligt. Förmiddagssolen ger inte lika mycket energi till växterna som eftermiddagssolen, så jag skulle säga att läget för din rabatt låter som mer åt det skuggiga hållet. Kanske kan du flytta rosorna till hösten till en ljusare plats och istället  plantera perenner och buskar som trivs i något skuggigare lägen? Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.