Örter

Jag håller på att försöka odla kryddor och örter. Jag vet inte vilken jord jag ska ha till vilken.
De växter jag vill ha reda på är Mynta, Basilika, Rosmarin, Oregano, Persilja, Dill, Timjan, Gräslök
Josefine

Kommentarer

 • Hej Josefine,
  Jag rekommenderar dig en krydd/örtjord. Du kan läsa mer om dessa här på hemsidan. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag har sått persilja, timjan och gräslök men de tar sig lite dåligt. Har inte planterat om dem i kruka än då jag vill att dem ska ta sig lite mer men de går långsamt. Jag vattnar bra, står ljust och är planterade i såjord.
  Kan man plantera om dem i en större kruka med flera plantor tillsammans?
  Fungerar vanlig blomjord att plantera om i och kan ge extra näring i form av flytande näring?
  Ida
 • Hej Ida!
  I och för dig är alla tre sorterna sådana som är ganska "tröga" i starten, men så länge de står i såjord så får de inte heller kraft till att orka börja växa ordentligt. Så snart det är möjligt skulle jag försöka plantera om plantorna i en välgödslad planteringsjord eller blomjord. Komplettera därefter med flytande näring någon gång i veckan. Om du planterar om plantorna en och en så kommer du att få flera och kraftigare plantor i slutänden, men det kan vara lite svårt med t ex gräslök, så där kan man lämna de i "tuvor" när man planterar om. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag fick en blommande anisbasilika i mitten på juni, planterade den i en större kruka på min balkong Ska jag klippa bort de som blommat ut? Eller ska jag klippa ner växten i toppen?
  Hälsningar
  Berit
  Berit Norman
 • Hej Berit!
  Jag brukar rekommendera att man hela tiden skördar de toppar som växer fram. Men får då en buskigare och tätare planta och får hela tiden skörda fräscha blad. Plantan går du inte heller i blom. Nu kan du klippa bort blomstänglarna inklusive de blad du vill skörda där under. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.