Övervuxen slänt

Hej!
Jag har precis blivit med en stor odlingslott. Hela odlingsområdet ligger i en sluttning, min lott är i sin tur terrasserad och övre delen har dessutom en väldigt brant slänt. Lotten har varit misskött och övergiven, så ogräs har fått härja fritt och denna övre slänt är förstås ett problemområde. Bifogar bilder!

Det finns en stor häck (gissar spirea) i ett parti med en del rotskott här och var, samt en hög ros. Det skuggiga vänstra hörnet av slänten har (efter klippning av häck och rotskott) i princip bar mark med endast kirskål. Den soligare, öppna sidan till höger om häcken var helt igenvuxen med sly, högt gräs, kvickrot, kirskål, maskros med mera (som nu trimmats ner).

Jag vill gärna få till stånd en lättskött och lite vackrare slänt, därtill förhindra att lottgrannen ovanför inte blir fortsatt invaderad av kirskålen. Skuggsidan har jag börjat rensa, men kirsrötterna är mycket svåra att få upp utan att jorden rasar. Inser att den barlagda marken banar väg för ännu mer ogräs (och erosion?) och borde täckas till dess jag vet hur jag går vidare.

Hur tar man sig bäst an denna slänt? Är det markduk i två år som gäller innan någonting kan göras? Inne i häcken växer massa kirskål som blir svårt att komma åt. Jag funderar på om det är en bra idé med en tät marktäckande växt i slänten så småningom, men en sådan kan väl inte bre ut sig optimalt ifall jag gör enstaka hål för plantering i markduken? Finns det dessutom något bra sätt att stötta upp slänten för att förhindra ytterligare erosion? Ett utgrävt dike löper undertill längs slänten, då jag gissar att lotten blir väldigt blöt delar av året.

Jättestort tack på förhand! /Anna

anna

Kommentarer

  • Hej Anna,
    Grattis till odlingslotten! Det var tur för den att du nu tar över och vill börja odla annat än ogräs;) Tack för bilder och frågor. Jag kan bara bekräfta dig i både omöjlig ogräsbekämpning, erosion av jorden om den är öppen och välja markduk med hål för att plantera växterna däri.

    Önskar dig stort lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.