Perennrabatt


Hej,
Jag ska anlägga en perennrabatt på framsidan av huset i höst. Jag gissar att rabatten är ca. 10-12 kvm, ca 5-6 meter lång och 2 meter bred. Ut mot gatan är det en låg mur. Rabatten är i västerläge.
Jag har tittat på era rabattförslag men vill att rabatten går i grönt, vitt och lila. Hur många olika sorters växter ska jag ha och vad har ni för tips på perenner/buskar? Tycker att det är svårt med planering av olika höjder och undrar hur jag ska tänka till en rabatt som ses från alla håll men med mur mot gatan?
Kan man göra rabattkant av lavendel och låga rosor enligt bild nedan, hur får jag dem att vävas in i varandra fint?
På högersidan av huset där markisen är nere på bilden tänkte jag sätta två silverpäronträd framför fönstrena.
Fasaden ska bytas till vit liggande panel.

Tack på förhand,
Hälsningar Maddemadeleine.lundqvist@hotmail.com

Kommentarer

  • Hej Madeleine,
    Vilken härlig rabatt du planerar! Silverpäron kommer bli så vackert liksom vitblommande rosor, tex Aspirin Lavendel är en klassiker ihop med rosor men stäppsalvia och kantnepeta är nästan än vackrare och framför allt mer lättodlade anser jag. Du kan även ha vitblommande stenkyndel. En kant av dessa växter som vävs in i rosorna kommer passa fint. Jag skulle inte ha fler än 5-6 sorters växter som repeteras. När det gäller avståndet kan du titta på c/c avståndet som är ett rekommenderat mått mellan växterna och som varierar efter vilken sorts växt det avser. Måttet står oftast angivet vid beskrivningen av växten. Höjden på en rabatt som ses från alla håll kan vara bra att den högsta punkten då är i mitten eller närmast muren. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.