Planering av plantering i stor låda

Hej! Jag har skaffat en gigantisk planteringslåda i plåt för att skapa en fin plantering på vår annars lite tråkiga gräsmatta samt insynsskydd mot närmaste grannen. Jag behöver dock tips på vad jg kan sätta där som gärna håller lite från år till år, gärna något gräs eller buske (eller typ astilbe, salvia (något halvhögt) längst bak som är lite högre och som gärna är vintergrönt (dock ej barr). Framför det skulle det kunna vara blandning av perenner och årsblommor, murgröna, - men det kommer vara skugga från ca 14 på dagen där då isf (österläge) så det ska tåla det också. Det måste inte vara tre rader av samma sak utan kan vara lite blandat! (Dvs inte bara gräs längst bak utan kanske bärbuske eller litet träd? Osv) gärna vita blommor! Men jag har lite kunskap och vana så behöver tips så det inte bara håller utan ser fint ut.

lassgard.m@hotmail.com

Kommentarer

  • Hej!
    Det finns några viktiga saker att tänka på när det gäller plantering i en stor låda. Det första är att god dränering är ett krav. Det andra är att växterna är mycket mer utsatta för kyla under vintern än när de är planterade direkt i marken, så det gäller att välja växter med god vinterhärdighet. Det tredje är att välja en bra jord och att inte plantera för tätt. Som regel är det lättare att få vedartade växter som t ex buskar, klängväxter och träd att överleva vintern i en låda ovan jord än perenner, men visst kan du prova att plantera tåliga perenner och gräs också. Välj även här sorter med god vinterhärdighet.
    Något som ger höjd och insynsskydd även under vintern och som skulle passa i bakkant är t ex avenbok som behåller mycket av sina bruna höstblad under vintern eller gräset jättetåtel som blir 100-150 cm högt och står fint med sina vippor även under vintern (klipps ner först på våren). Vill du ha något lägre i mitten/framkanten och som blommar hela sommaren är ettåriga sommarblommor ett bra val. De finns många sorter som blommar i vitt, t ex dalia, tobaksblomma,hänglobelia, snöflinga, snötörel. Murgröna som hänger ner i framkanten för att mjuka upp den hårda kanten låter som en god idé. Även några smultronplantor skulle funka fint. Bland de perenner som har riktigt lång blomningstid och som skulle passa kan nämnas kantnepeta med ljust lila, skira blomax och stäppsalvia (finns i både vitt, rosa, lila och blått). Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.