Hur ska jag planera min rabatt?

Hejsan, jag ska anlägga en rabatt framför min altan. Läget är södeläge, så mycket sol. Det kommer att stå en spaljé med armeringsnät bakom rabatten. Bredd på den är ca 260cm. Den ska fungera som ett typ av inskydd så tänkte planterna 2 st Klematis Summer snow längst bak som kan klättra upp och täcka. Skulle den sorten funka här tror ni? och räcker 2 st? Sedan är jag sugen på att ha lavendel längst fram i rabatten mot gräsmattan. Funkar dessa sorter att ha tillsammans? Sedan finns det ju massa plats kvar. Har ni förslag på fler härligheter att blanda in här. Båda lite halvhöga och marktäckande så det blir lite liv. Vill ha en frodig härlig rabatt med perenner.

Tack på förhand!
Mvh Jenny E
Jenny E

Kommentarer

 • Hej Jenny,

  Tack för dina frågor och vad spännande med en ny rabatt!

  För att kunna ge dig lite växtförslag skulle jag även gärna veta djupet på rabatten så att jag har storleken på hela ytan, alltså: längd, bredd och djup (om den är upphöjd). Har du någon bild på platsen/rabatten är det också alltid till stor hjälp för att bilda sig en uppfattning.

  Återkom gärna till mig så råder jag dig vidare!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för svar. Jag bifogar en bild på vart rabatten ska vara. Vi har just tagit bort en blomlåda som stått där så ungefär på samma ställe. Rabatten kommer vara ca 220cm lång och 90-100 cm djup. Men är flexibel här. Den ska inte vara upphöjd är tänkt utan i samma nivå som gräsmattan. Det kommer vara en spaljé bakom ( längst mot altanen) som är samma längd på samt ca 160 cm hög. Det är armeringsjärn med 3 stolpar. 2 på sidorna och en på mitten. Är det ngn mer info du behöver tro? 😀
  Mvh Jenny 

  Jenny
 • Hej igen Jenny,

  Tack för din bild och mer info!

  Det kommer verkligen bli jättefint med en rabatt där och vad skönt med lite spaljé vid er uteplats.

  Jag skulle rekommendera att ni planterar 4 st 'Summer Snow' längs med spaljén. En lavendel häck i framkant eller grupper om 3- 5 plantor kommer också passa bra i det soliga läget. Några andra perenner jag kan rekommendera för läget och en förlängd blomningstid som även kan passa i färgskala och bryta av är:

  Planera även gärna för en lökplantering av vårblommande lökar för en längre blomningstid och intresse i rabatten en längre tid. Lökar planteras gärna ihop med perenner som sedan täcker bladverket efter blomningen på löken passerat och den vissnar ner. Några tips på kombinationer tillsammans med perennerna är:

  • Trädgårdskantlök och Narcisser eller Allium
  • Röllika och Tulpaner
  • Kärleksört och Scilla
  • Daggtorna och Pärlhyacint
  • Lavendel och Krokus
  Jag hoppas att dessa tips kan vara till hjälp och stort lycka till med planteringen!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Tusen tack för så många bra förslag! Detta ska bli så kul.
  Vi kommer väl att göra rabatten här iunder sommaren men när ska jag egentligen plantera.
  Ska jag vänta lite och plantera allt på hösten? eller dela upp det och vänta med vissa till nästa vår? Tänker framförallt på perennerma ( ink Summer snow ) 

  MVH Jenny
  anna
 • Hej igen Jenny,
  Bäst tid att plantera är på hösten. Då är jorden varm och luftfuktigheten är hög. Växterna du planterar hinner etablera sig och utveckla rotsystemet. När våren kommer är de redo för tillväxt så snart tjälen släpper taget om marken. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.