Planering av rabatt

Hejsan! Har en stor plan tomt och vill göra en rabatt men vet inte hur och vad jag ska börja med. Har en del inhägnad för barn och hundar där vi har ett äppelträd, odlingsland med ätbara växter, växthus och lek redskap. Sen har vi en del som är utanför den inhängande tomten som vi inte har så mycket saker på, tre pionbuskar i en klunga, ett äppelträd och en rödskogslönn.
Det jag vill komma till är att jag vill ha en rabatt utanför men vet inte vart jag ska börja och vill ha hjälp med att designa upp en. Bor i söderläge 24/7 och ett blåshål 😀

Christel Thisner-andersson

Kommentarer

  • Hej Christel,
    Tack för din fråga om hjälp att skapa en rabatt. Det kan vara en utmaning att komma igång med en plantering när man egentligen inte har några andra växter att utgå ifrån som idag växer på platsen för rabatten. Jag råder dig att börja med att skapa vindskydd på tomten genom att plantera en häck eller sätta upp spaljéer och plank (staket och plank kan dock vara bygglovspliktiga). Detta då det är väldigt få växter som trivs och etablerar sig i blåsiga lägen och dessutom avdunstar vattnet fort vilket gör att växterna riskerar att utsättas för onödig torka. Här på hemsidan finns flera intressanta artiklar skrivna om häckar och plantering av dessa liksom flera planteringsförslag på rabatter. Klicka på länkarna nedan för att komma till dessa.

    Häckar
    Planteringsförslag rabatter
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.