Planering av tålig rabatt i halvskugga

Hej!
Jag planerar en rabatt till min pappa som ligger i halvskugga och en del i skugga. I rabatten finns redan ett syrenträd, en pion, en krusbärsbuske och en doftschersmin. Den är ungefär 3m x 1,6m. Jag är osäker på vad det är för typ av jord, men jag tror det är åt det leriga hållet. Men jag tänkte förbättra den på det sätt som behövs innan plantering.

Då min pappa är helt ointresserad av trädgårdsskötsel behöver det vara en rabatt som nästan sköter sig själv. Han vattnar i princip aldrig. Önskemålet är en lummig rabatt med en del blommor till pollinerare. Samt lite insynsskydd.

Mina tankar är bergsbambu bimbo och blomsterfunkia. Men jag vet inte vilka blommor som passar till dem eller vad som blir snyggt tillsammans. Skulle verkligen uppskatta tips då jag vill ut och plantera en fin oas snart.

Blommor jag övervägt men inte vet om det passar i en så pass liten rabatt med lite skötsel är bergormrot, rostfingerört, fänrikshjärta, silvrig höstanemon, kungsnäva och flocknäva.

Vänliga hälsningar


Jeanette Taavo Ek

Kommentarer

 • Hej,
  Så fint att anlägga en grönskande rabatt åt din pappa. Om denna ska bli nästintill självskotande är jag tveksam till bambu som kräver en del vatten de första säsongerna innan den etablerat sig. Kanske att ett prydnadsgräs som tex tuvrör eller ett miskantusgräs kan vara bättre. Nävorna är däremot ett bra val som dels är tåliga men även som gör gott åt pollinatörerna. Ett förslag är att byta ut fänrikshjärta mot löjtnantshjärta som blir något högre. Den tillsammans med vårblommande lilarosa allium vårlökar är en mycket bra kombo. Jordförbättra gärna innan plantering med kogödsel. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack så jättemycket för svar!
  Vet inte om det är möjligt att få mer input, men jag provar!

  Jag läste på ännu mer om bambu och jag är helt enig om att det nog blir svårt att ha dem.
  Har du istället tips på någon buske som funkar i perennrabatt och som kan agera lite insynsskydd? Som inte kräver mycket skötsel eller breder ut sig alldeles för mycket.

  Jag har har gått igenom sortimentet och känner mig väldigt förvirrad. Jag dras lite till klättrande benved. Jag hade gärna velat ha en buske med vackra blad.
  Jeanette Taavo Ek
 • Hej Jeanette,
  Såklart du ska fortsätta fråga vi Experter finns här för dig som Blomsterlandetkund. Visst kan benved fungera men kika på härdigheten så att den klarar växtzonen. Du behöver i sådan fall komplettera med växtstöd. Men om du tycker om brokbladigheten hos benved rekommenderar jag dig istället kornell. Klicka på länken nedan så kommer du till de korneller som finns i sortimentet.

  Kornell
  Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.