Plantera flera lagerhägg efter 1 år

Hej,

Vi hade en önskan om att få en tät lagerhägg mot gatan. Vi beställde plantor (lagerhägg Novita) som var 175cm höga, men företaget som levererade sa att man inte kunde plantera mer än en per meter. I efterhand så inser jag att så nog inte är fallet då vi idag har alltifrån en tät häck och jag ser inte hur plantorna ska kunna bredda sig så pass att vi skall få till ett insynsskydd.

Plantorna planterades i början av maj förra året av företaget och såg väldigt bra ut fram till vintern och nu tidig vår. Då de dels har fått frysskador men även drabbats av tjälskador, som ni kan se på bildern har de flesta tappat många blad och kommer kräva att beskäras i juli och därefter hoppas på en snabb återhämtning.

Nu till min fråga, jag ser att ni har lagerhägg Novita 12-liters, 125-150cm. Jag funderar på om vi skall köpa ett antal av dessa för att plantera emellan befintliga plantor. Främst för att uppnå en tätare häck men samtidigt för att de ska se lite bättre ut under tiden som de gamla plantorna återhämtar sig.

Är detta något som ni skulle rekommendera att vi kan göra? Eller ser ni några risker med detta?

Tacksam för rådgivning.
Mvh
Mimmi
mimmi

Kommentarer

  • Hej Mimmi,
    Tack för fråga och bilder. Jag tycker att plantorna ser ut att vara planterade på bra avstånd men såklart kan ni komplettera med nya plantor av lagerhägg för att få insynsskydd. Det finns ingen risk. Tips för att förhindra eller åtminstone minska risken för tjälskada är att vattna på plantorna ordentligt på hösten och täcka dem med säckväv i januari tills tjälen släpper taget. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.