Till senaste kommentaren

Plantera fruktträd och bärbuskar i september - nyanlagd tomt

Hej, Vi håller på att bygga hus i Jämtland och får nedre delen av trädgården i iordninggjord. Den blir jämn och påfylld med matjord. Det är gammal golvrange så tomten innehåller fin matjord från start säger markarbetarna. Vi kommer att vänta med att så gräs till våren, så att marken får sätta sig under vintern. Tomten har soligt läge hela dagen, inget direkt vindskydd för tillfället. Zone 5 där vi bor utanför Östersund.

Frågan är: Kan vi plantera fruktträd och bärbuskar nu i starten av september? Eller rekommenderar ni att också vänta med detta till våren?

Också inne på att sätta häck vid nedre del av tomten och längs långsidan. Tips på häck som går att plantera nu i september och passar vår zone? Eller bör vi också här vänta till våren?

Önskemål - lövhäck, inte barr. Gärna en häck somhar gröna blad också vintertid, eller i alla fall inte mister alla sina blad.

Om vi landar i planering nu i september - Tar jag tacksamt emot tips på bärbuskar och fruktträd som passar att planera i höst och till vår zone!

Tacksam för svar!

//Mahlin
Mahlin

Kommentarer

 • Hej Mahlin!

  Tack för din fråga! Spännande med ny trädgård och roligt att välja nya växter 😀

  Till att börja med vill jag tipsa om att på sortimentssidorna på vår hemsida så kan du filtrera sortimentet utifrån en lång rad olika faktorer, t ex växtzon. Om du klickar t ex på Växter - Fruktträd och sedan klickar i bocken på växtzon 5 i vänstra kanten så kommer du att se alla fruktträd som lämpar sig för din växtzon. Jag har lagt med länkar till de aktuella sortimentssidorna med filtret redan aktiverat på växtzon 5 i länkarna nedan:

  Fruktträd: växtzon 5 eller högre

  Bärbuskar: växtzon 5 eller högre

  Häckar: växtzon 5 eller högre

  Vad gäller planteringstiden för alla buskar och träd som inte är vintergröna så går de jättebra att sätta hela hösten och fram tills tjälen kommer. Hösten är faktiskt i många avseenden en mycket bättre planteringstid än våren, då den är fuktigare och svalare.

  Vad gäller valet av häck så finns det inga vintergröna häckar (eller häckar som behåller en del blad över vintern) för din växtzon förutom barrväxter som t ex idegran eller tuja. Annars hittar du fina sorter på sortimentssidorna som jag länkade ovan.

  Lycka till med växtval och plantering!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.