Plantera Liten Stefanandra

Jag ska plantera Liten Stefanandra i en ganska brant slänt som är ca 20 kvm. Underlaget består dels av sprängsten och därefter ca 20cm sandjord/morän.
1. Hur många Stefanandra bör jag beställa hos er (min närmsta butik har sagt att de inte kommer få in några fler i år)
2. Jag har förstått att det går bra att plantera på hösten, är det nu i början på september som är bäst eller ska jag avvakta ytterligare?
3. Hur mycket jord och vad för typ av jord behöver jag? Ska jorden täckas över hela slänten eller räcker det att det är jord där jag placerar plantan? Någon annan förberedelse som jag behöver göra?
Malin

Kommentarer

  • Hej Malin!
    Liten stefanandra är en bra växt att täcka in slänter med. Den täcker ca 1 m2 per planta, men kan även sättas lite tätare eller glesare om så önskas. Ca 20 plantor kan vara ett riktmärke. Det går utmärkt att plantera nu tidigt i september. Det går egentligen att plantera så länge det går att gräva men är bra om de får lite tid för att rota sig innan vintern kommer.
    Det räcker att fylla på med jord i och runt varje planta som planteras, men tänk på att de växer bättre ju mer näringsrik jord de får så jordförbättra ordentligt. 20 cm jorddjup är inte mycket, men det kanske går att bygga lite uppåt för att få ett bättre djup. Räkna minst en halv 40 liters påse jord per planta, men gärna ännu mer. Naturgödslad planteringsjord, eller vanlig planteringsjord passar bra. Blanda gärna i några liter kogödsel i jorden vid plantering. De ska inte ha så mycket gödning nu på hösten, men eftersom kogödseln är långtidsverkande så kan den blandas med jorden. Vattna så länge det är varmt och torrt.
    Lycka till!
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.