Plantera allé av Prunus 'Accolade'

Hej!
Jag tänkte anlägga en allé med prunus accolade. Jag vill sätta dem tätt så att dom blildar ett valv. Hur tätt kan man sätta dem? Jag har en asfalterad gång och vill ha dem på båda sidor om gången, hur långt ifrån gången ska raderna stå? En bit av gången är det ganska surt, hur gör man där? Jag har tänkt köpa ganska många, kan man då få rabatt?
Kerstin Eidevåg

Kommentarer

 • Hej Kerstin!

  Jag skulle säga att du bör lämna minst 5-6 meter mellan plantorna. så kommer de att växa ihop med tiden. Någon meter ut från asfaltkanten kan bli lagom, så att plantorna får ordentligt med jord och vatten.

  Om du med surt menar lågt pH-värde, så kan du kalka för att höja pH-värdet. Om du menar dåligt dränerat och blött, så behöver du på något sätt se till att du dränerar bort fukten från platsen - gräva dike eller dräneringsrör kanske kan fungera?

  Frågor om priser och eventuella rabatter är ingen som vi kan svara på här i forumet, utan det får du ta upp med din lokala butik i sådana fall. Lycka till med planteringen!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen.
  Jag har sjötomt och det går inte att dränera eftersom sjön trycker på. Vi har grävt diken/bäck och försökt få vattnet att rinna ner där men just på den här platsen är det en svacka, vi har satt en björk i närheten. Finns det inget annat sätt?

  Gången är 18 m lång, blir det för tätt med 4 m mellan träden?
  Kerstin Eidevåg
 • Hej igen!

  Om sjön trycker på så är det väl inte mycket att göra. Man kan ju inte dränera bort en hel sjö... Björken förbrukar säkert en hel del vatten, så det kanske kan hjälpa något. Men det blir lite av en chansning. Prunusen gillar ju inte att stå "blött om fötterna". 

  4 meter låter som att det skulle kunna fungera även om det känns som gränsfall.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.