Plantera stor rabatt med marktäckande växter

hej! Vi har grävt ur en stor rundel på vår framsida där det är sol hela dagen, vet inte exakta måttet men ungefär i samma storlek som rabattförslaget ”solig slänt” på er hemsida. Det är den vi kommer att utgå från när vi köper växterna men vi skulle vilja tona ned det rosa/lila i den vad kan man ersätta med då? Vi skulle även kunna tänka oss att få in någon annan färg också än rosa/lila vilka marktäckande växter/blommor rekommenderar ni då? Vi vill att allt blir marktäckande i rabatten så att det sköter sig självt men att vi så klart klipper ner när det behövs. Vi tänker även att vi ska ha ett par stycken fjärilsbuskar i bakre delen av rundeln. När vi väl ska plantera sen hur ska vi förbereda jorden? Ska vi bara slänga på planteringsjord eller ska vi även lägga på någon gödsel? Hur mycket behöver vi vattna? Är det varje dag i flera veckor? Eller hur ska vi tänka så att växterna etableras så bra som möjligt? Tacksam för svar.
Angelica

Kommentarer

 • Hej Angelica,
  Tack för din fråga, vill man tona ner det lila/rosa så finns även backnejlika som blommar i vitt.
  Koreansk plymspirea  om man vill byta ut nån av de högre,  rosenstav .
  Läs gärna om hur man planterar  och om gödsling.


  Josefin Lundgren
 • Tack för snabbt svar! En annan fundering jag har är hur mycket breder växterna ut sig och hur snabbt? Kommer allt vara heltäckande till nästa år om man tänker att storleken är densamma som rabattförslaget? Vi vill att hela plätten ska vara täckt. Tänkte även om man kanske skulle sätta lite växter som bara är gröna också för att hjälpa till med att täckabifogar bild på hur det ser ut just nu och en skiss som jag gjort.
  Angelica
 • Hej igen Angelica,
  Rabatten ser så fin ut och kommer ge goda förutsättningar för blommorna att etablera sig. När det gäller antalet växter är en generell regel att lika höga som de blir i sin sluthöjd lika breda blir de. Det gäller såklart inte alla perenner då vissa är klättrande eller mycket högväxande men smala. De växter som du skrivit upp på listan ovan kan du räkna med att de behöver sin egen storlek i bredd till nästa växt. Det kallas i trädgårdssammanhang för c/c mått dvs centrum av den ena plantan till centrum av den andra plantan. Eftersom det kan ta 2 -3 säsonger för växterna att etablera sig kan en idé vara att samplantera med ettåriga sommarblommor som kvickt täcker in marken som tex buskrasse. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.