Planterar klätterväxter på altan

Hej!
Jag tänker plantera lite klätterväxter på vår altan. Men vet inte om man måste öppna ett hål på altanen så att växten växer i marken? Eller om det räcker med en blomlåda? Om det räcker med blomlåda, hur stor behöver den vara och vad behöver man göra så att växterna kan övervintras i den?
Vi har en större altan som ligger i väst läge, och en mindre i öst läge. Den mindre altanen ligger mellan huset och garaget, så det är nästan igen direkt sol där. Vilka växter skulle passa? Jag funderade på klättervildvin på den mindre altanen, och sådan där vitt småblommiga klematis(vad heter den sorten?) på den större altanen. Skulle de här växterna funka? När är det bäst att plantera? Vi bor i Uppsala.
Tack på förhand!
mvh
Erik
Erik

Kommentarer

 • Hej Erik,
  Det är två bra förslag på klätterväxter som du valt, båda är tacksamma och lättodlade sorter. Du behöver inte gräva ner dem i marken utan om du har stora planteringskärl som rymmer ca 50 l jord eller mer räcker det gott och väl. Du kan isolera insidan av krukan med bubbelplast eller liggunderlag. Klematisen som jag tror att du tänker på är VITALBAKLEMATIS Clematis (Vitalba-Gruppen) 'Paul Farges'

  Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack så mycket för svaret!
  Behöver man då ha dräneringshål på botten av planteringskärl? Om det ska vara hål, då ska man väl inte täcka hålet med bubbelplast?
  Erik
 • Hej Erik!

  Nej, se till att det är hål i plasten, så att eventuellt överskottsvatten kan rinna ut vid behov. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.