Tips inför plantering av blommande buskar?

Hej!

Jag tänkte plantera nytt längs med ena gaveln på vårt hus. Jag hade en rabatt där med bl.a spansknäva och funkia men den torkade bort och dog den varma sommaren 2018 eftersom jag inte kunde vattna tillräckligt.
Nu tänkte jag satsa på mer torktåligt. Det är torrt och ganska sandigt där vi bor. Vi bor i zon 1. Det är ofta bevattningsförbud på sommaren. Läget längs gaveln är syd-ost. Vi har lagt en rad med plattor längs väggen så rabatten kommer ut ca 30 cm. Den är ca 1 m djup och 5-6 m lång. Direkt utanför rabatten finns en smal gångstig och sedan ett glest buskage med bla hassel, lönn och karagan och murgröna som marktäckare som avgränsar mot gatan. Så det är inte så mycket direkt ljus som kommer på rabatten när dessa slagit ut.
Jag har själv tittat ut trädgårdstok (rosa eller vit) och någon form av upprättväxande spirea, gärna någon som blommar senare på säsongen. Jag har tittat på olika typer av spirea (prakt-, amerikansk-, björk- och och rosenspirea). Till detta tänker jag mig lökväxter för lite vårblommning.
Låter detta som ett vettigt förslag? Vad är skillnaden mellan de olika spireorna? är det någon som är mer lämpad för mina behov? Kan jag välja vilken sorts tok jag vill eller är någon sort mer tålig och lättskött? Hur tätt ska jag plantera buskarna? Passar krukodlade eller barrotade bäst? Ska jag försöka få in någon vintergrön buske också? Jag har planerat att göra planteringsjobbet de närmaste veckorna.
Tack på förhand!

Cecilia
Kalmar

Kommentarer

  • Hej Cecilia!

    Det låter som du tänkt ut en bra och tålig buskrabatt! Det som skiljer de olika spirea-sorterna åt är bland annat blomfärg, växtsätt och höjd där björkspirean blommar i vitt, de andra i rosa. Rosenspirean har ett mer upprätt växtsätt medan amerikansk spirea och praktspirea har ett mer rundat växtsätt. Mer om olika spireor kan du läsa om här.  Alla tokar är lika tåliga när de etablerat sig på växtplatsen, så gå på den blomfärg du tycker bäst om. Olika sorter kan du läsa om här. Jag skulle rekommendera krukodlade plantor som har ett färdigt rotsystem. De är mindre känsliga för torka och etablerar sig snabbare. Visst kan du kombinera med något vintergrönt om du vill det. Kanske tuja 'Danica' skulle passa. Den har ett klotformat växtsätt som skulle passa fint.

    Lycka till med planteringen!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.