Till senaste kommentaren

När kan jag plantera perenner och prydnadsbuskar på våren?

Hej!
Jag har beställt ganska många perenner och en del prydnadsbuskar och de allra flesta av dem har redan levererats. Perennerna jag har beställt är Kantnepeta Walkers low, stäppsalvia caradonnna. Stjärnflocka stars of a billion, kungsnäva, myskmadra och krypflox Alba. Buskarna är syrenhortensia grandiflora, konvaljbuske, Vipphortensia limelight, syren znamya lenina (litet träd) och buskros Claire Austin. Jag har även köpt en uppstammad magnolia stellata. Tanken är att det ska bli en surjordsplantering av de växterna som gillar det och de andra växterna kommer jag plantera i soligt läge i upphöjda rabatter framför mitt växthus. Alla rabatterna är förberedda men frågan är om jag törs plantera ut växterna redan nu trots att det fortfarande finns viss risk för nattfrost? Kan jag plantera ut dem nu och och täcka med fiberduk om temperaturen skulle gå mot minus? Är det några av dessa växter som jag bör vänta längre med att plantera än de andra? Jag bor i zon 3.

Anna

Kommentarer

 • Hej Anna, tack för ditt inlägg!

  Nej jag tycker att du lugnt kan plantera dem nu i zon 3 när vi närmare oss mitten av april. Om det går att gräva så går det att plantera. Buskarna går fint och om perennerna du nämner är köpta av oss nu i år så har vi bara sålt svenskodlade av de sorterna och de tål att planteras i zon 3 nu.

  Som vanligt önskar jag att jag hade en spåkula och kunde förutse vädret och nattemperaturerna fram till risken för nattfrost är över helt och hållet, men jag tycker att din plan med fiberduk känns mer pålitlig. Om du skulle missa att täcka perennerna och det blir ett rejält bakslag en kortare tid så är det ändå inte någon större fara. Blad som börjat växa kan möjligen ta lite stryk men så länge det inte är torrt i jorden så klarar rotsystemen sig.

  Hoppas det svaret är till hjälp för ditt beslut.
  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.