Plantering nu på hösten?

Hej ,
Vi ska plantera ca en rabatt som går längst ett plank staket (ca 1-2 meter högt) . Det är ca 2-3 meter rabatt där buskarna är helt döda . Vi vet inte varför Dom är döda då vi är nyinflyttade
vi har även en till rabatt som är mot en stuga , på 1.5 meter i rabatten med spaljé på väggen. Den delen är dock lite grov i grus och jord. Vi vill plantera nu i sep början av okt. Båda rabatterna är halvskugga , sol på morgonen. Min fråga är vad bör jag plantera. Min dröm har alltid varit att ha syren och rosor (med mycket doft) som klänger. Vill gärna ha nått som blommar länge. Kan jag planera så här sent på året? Vill ha alla tips jag kan få tack.
Mvh Katarina
Katarina Jenestrand

Kommentarer

 • Hej Katarina!

  Tack för dina frågor! Hösten är den bästa planteringstiden och både syren och rosor går bra att plantera så länge det går att gräva i jorden. Andra vackra buskar som du skulle kunna ha är t ex smultronschersmin, paradisbuske eller syrenhortensia. Besök gärna din butik för flera alternativ!

  Se till att förbereda den nya växtplatsen noga. Gräv stora och djupa gropar och förbättra den gamla jorden med ny planteringsjord. Instruktioner för hur du planterar olika typer av växter hittar du på hemsidan, t ex här:

  Rosor - plantera så här

  Prydnadsbuskar - plantera så här

  Lycka till!

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.