Plantering bredvid rabattförslaget

Hej!
Vi har en skuggig slänt på ca 10mx2 m. Jag har gillar ert rabattförslag "skuggig slänt" men där är förslaget på 3,2mx 1,5m. Hur kan jag göra när det blir 10 m istället för 3,2? Vet inte om det blir bra att göra allt en gång till, kanske spegelvänt? Hur blir det om man planterar allt lite glesare och sen har något grönt t.ex "Hasselört" för att fylla ut resten av ytan? Vi är inte så bra på växter och behöver något lättskött. Kan vi plantera allt samtidigt nu under våren?
Madeleine

Kommentarer

  • Hej Madeleine!

    Tack för din fråga! Roligt att höra att du uppskattar våra rabattförslag. För en större yta än den som förslaget är ritat för går det bra att antingen "förstora upp" förslaget eller upprepa det flera gånger (rättvänt eller spegelvänt). När du "förstora upp förslaget" så behåller du ritningens grundform, med vilka växter som står på vilka platser, men du planterar helt enkelt flera av varje växt i de olika områdena. Kanske behöver du två eller tre rododendron istället för en, 6-8 klätterbenved, osv. Man kan även, som du själv var inne på, upprepa förslaget flera gånger längs er slänt.

    Det är viktigt att du inte glesar ut växterna, utan planterar med ungefär de avstånd som anges på förslaget - en glesare plantering leder till ökade problem med ogräs som kan komma upp och konkurrera mellan växterna samt att vissa växter kanske inte kommer att täcka ytan ordentligt.
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.