Plantering i slänt

Hej,
Vi har en ganska stor slänt, i öster, som jag tänker plantera i. Har grävt fram en del berg och kommer även att placera mer sten där. En naturtrappa i oregelbundna stenar ska göras och belysning ska sättas.

Önskan är en lättskött slänt med blandat urval av buskar, marktäckare och perenner.

Jag har rensat bort allt ogräs och alla rötter.

Växtzon 1
Lutning på slänten gissar jag på ca 30-35 grader.
Jorden är väldigt lerig, tung att gräva i.

Hur ska jag tänka med markduk och jord? Hur tjockt lager planteringsjord behövs?
När kan jag plantera?

Tack på förhand! /Jenny

Jenny Lilléus

Kommentarer

 • Hej Jenny,
  Jag vill tipsa dig om rabattförslag som finns här på hemsidan. Förslaget är visserligen för ett skuggigt läge men växterna trivs lika bra (om inte bättre) även i öster. Klicka här på länken för att komma till förslaget. Innan du planterar bör du jordförbättra den tunga lerjorden med mycket myll, antingen från komposten eller barkmull som finns i butikerna. Jorddjupet bör vara mellan 20 - 45 cm beroende på om växterna är perenner eller buskar. Markduk är inte nödvändigt om du plantera växterna tätt så de täcker markytan snabbt. Vill du ändå ha markduk kan du rulla ut denna över slänten och göra hål i denna och plantera ner växterna i dessa. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda och tusen tack för svar,

  Tack, bra tips! Där ska jag kika.
  Ska jag fylla på med barkmull 20-45 cm ytligt, menar du? Alltså att inte blanda ihop? Kan jag göra detta nu på våren och även plantera?

  Tack / Jenny  Jenny Lilléus
 • Hej igen Jenny,
  Innan du planterar blandar du ner mullen och/eller naturgödsel i den befintliga jorden. Ca 10-15 cm. Detta för att göra strukturen luftigare. Kommande år räcker det om du bara jordförbättrar ovanifrån på ytan. Önskar dig en fin dag!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Ska plantera  en slänt i Zon 5 och mycket sandjord finns på plats även lite tallar och sjö i omgivningen. Vad väljer jag för växter vill gärna ha ett insekt och fjärils skafferi .Har valt Trädgårds tok "Gold feppich" och "Nukku" mest för bekvämlighet men det behövs flera växter men vad? Jag kan tänka mig olika höjder men  högst 60 cm. Kommer också ligga några stenar på olika ställen. Tack/Barbro
  barbro@nygards.eu
 • Hej Barbro,
  Eftersom du förmodligen har en väldränerad surjord rekommenderar jag olika sorters blåbärsbuskar, ljung och sockblommor som marktäckare. Lycka till
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.