Plantering i växtzon 8

Hej! Jag vill plantera en 2 m rabatt med rosenbuske i lerjord tillsammans med buxbom, liten en eller tuja + tåliga perenner. Vad behöver jag blanda ut lerjorden med? Marktäckare till vintern? Tåliga växter för kyla och snö? Rabatten blir placerad i söderläge nära husväggen av trä. Relativt vindskyddat.

Vänliga hälsningar !
Marianne

Marianne

Kommentarer

 • Hej Marianne!

  Tack för din fråga! Först funderar jag över om du säker på att det är i växtzon 8 du ska plantera (se zonkartan här)? I sådana fall bor du näst intill i fjällregionen och jag är rädd att du kommer att få mycket svårt att odla både buxbom och tujor/enar då det finns få (eller inga) sådana sorter som klarar din växtzon. Istället för buxbomsklot kan man t ex odla måbär, som också går att formklippa snyggt. Bland rosorna finns ett fåtal sorter som kan klara ditt klimat, t ex vresrosen 'Hansa'. Bland barrväxterna så klarar både bergtall och fågelbogran i alla fall av växtzon 7, så kanske kan du ha dem i ett skyddat läge.

  Avgörande för hur du kommer att lyckas med dina odlingar blir mikroklimatet - så välj en skyddad plats (vilket du redan verkar ha tänkt på). Även en väldränerad jordmån är viktig, så lerjord är egentligen inte idealiskt, men den går att förbättra: använd med fördel barkmylla, som hjälper till att skapa en mer lucker struktur på jorden.

  Bland perennerna, som ju vissnar ner över vintern, så klarar de sig ofta riktigt bra i ett kallt klimat - ibland t o m bättre än i södra Sverige. Så länge man väljer "vanliga" sorter med god härdighet så brukar det fungera bra. För att hinna njuta av blomning under den korta växtsäsongen i norr så är det dock lämpligt att välja sorter som blommar tidigt på säsongen.

  Lycka till med dina odlingar!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.