Roshäck som viltskydd?

Hej, jag skulle vilja plantera en roshäck för att dölja och på sikt ersätta ett viltstängsel som jag tvingas sätta upp runt tomten för att hålla främst dovhjort borta. Rosa Rugosa Hansa ser lämplig ut och jag undrar hur tätt jag behöver plantera den för att den ska fungera som ett viltskydd? Hur snabbt växer den, är den rotäkta och skjuter den rotskott? Har ni förslag på andra rosor eller buskar som skulle kunna finnas med i en blandad häck för att skapa mer variation?

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Hansa är ett utmärkt val. Den är tållig tät, snabbäxande och blommar länge.
  Vid häckplantering rekommenderas 40-50 cm avstånd.
  När det gäller vilka andra buskar som skulle passa undrar jag om du skulle kunna ta en bild på hur det ser ut där det är tänkt att häcken ska vara.

  Vänliga hälsningar

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej, skapade en satellitbild istället där jag ritat in den tänkta stängseldragningen. Hälften av dragningen är redan monterat med viltstängsel och resten skyddas tillfälligt med eltråd. Hela tomten sluttar svagt åt söder och det är lite brantare torra slänter i både väst och ost, men det är sumpigt i söder och sydväst. Dovhjorten betar ner nästan allt (rådjurssäkert) som inte har taggar eller tornar och verkar bara lämna svarta vinbär, måbär och brakved ifred. Målet är att ersätta större delen av stängslet med häckar inom fem år och bara behålla några grindar på sikt. Häckarna ska helst vara vackra och lättskötta och det är önskvärt att de är snabbväxande men ändå inte invasiva. Viktigast är dock att de blir täta och tillräckligt höga/breda för att hålla hjorten borta. Jag har gott om småplantor av nyponros, vildapel och brakved på tomten som jag flyttar och nu sätter längs dragningen för att fylla ut med och har även köpt lite havtorn och några eldtorn som jag planterar i soliga lägen. Slån och hagtorn känns lite för höga och berberis för tråkig. Vad kan fungera bra här?
  andma
 • Hej igen,
  Tack för komplettering i form av ritning och önskemål av häckväxt. Eftersom tomten ser ut att ligga lantligt rekommenderar jag att inte välja allt för förädlade växter utan hålla sig till de som har en mer naturlig karaktär. Själv tycker jag att trubbhagtorn är ett bra alternativ då den både blir tät, får taggar som gör att de vilda djuren undviker att passera, dessutom gynnas pollinatörer av blomningen och småfåglarna av bären. Även häckhagtorn 'Uppsala' är en fin landskapsväxt. Men om du trots detta inte tycker det är ett bra alternativ så kan forsythia, schersmin eller idegran. Lycka till med dina val av häckväxter.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret, tror dock att endast hagtornen skulle klara sig utan stängslet. Är häckhagtornet det bästa alternativet för att klara även magrare och skuggigare lägen?

  Med vänlig hälsning,
  Magnus
  Magnus
 • Hej igen,
  Det stämmer att hagtorn kan vara det bästa alternativet om du vill slippa stängsel. Hagtorn är mycket tacksam och klarar de flesta lägen även magra och skuggigare. Som alltid påverkar förutsättningarna i tillväxten om de är mindre goda och kan göra att buskarna växer långsammare.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.