Sjuk Dahliaknöl?

Hej!
Jag satte en Dahliastickling i våras. Pga allt regnande i somras så har den många gånger stått blöt. Det har varit flera bruna blad, men den har blommat fint. Kan bruna blad va en symtom på en bakterie?

När jag tog upp den ur krukan så blev jag glad att det blivit en knöl!
Efter att ha skölt av den såg jag att den var väldigt knottrig. Eftersom jag är relativt ny på området vet jag inte om det ser normalt ut, eller är det nåt fel?
Läste att det finns knippebakterios som kan ge Dahlior massor av små skott på knölen. Är detta jag ser på knölen en början på en sådan sjukdom?
I början av sommaren så stod den tätt intill andra Dahlier, men i egen kruka.
Hur ska jag tänka?

Alltså: kan detta vara knippebakterios
I så fall, kan blötan gjort att det brutit ut?
Och kan det smitta ovan jord, om dahlierna står nära varandra?

Tacksam för hjälp!
Mvh Kristina

tina

Kommentarer

  • Hej Kristina!

    Precis som du själv är inne på så är knippebakterios det som man är särskilt rädd för när det handlar om dahliaknölar. Tidiga stadier av detta kan vara svåra att diagnostisera och i ditt fall skulle jag ta det säkra före det osäkra och kassera den drabbade knölen. Bakterien som det handlar som sprids framförallt under lagringen eller med jorden som plantan växt i. Jag skulle därför vara noggrann med att även kasta bort jorden med soporna och vidare hålla noggrann koll på övriga plantor. Det finns många trådar här i forumet som handlar om detta problem, och du kan läsa mer t ex här.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.