Varför säljer ni snöbär?

Hej! Jag ser att Blomsterlandet marknadsför snöbärsbuskar och då framhåller deras härdighet och spridningsförmåga som något positiv. Jag trodde att de pga detta och för att det är en invasiv art är förbjudna att sälja i Sverige? De ställer till stora kostnader just för att de brederut sig och är svårutrotade. Mitt tips är att ni helt slutar sälja dem alternativt att ni hämta era plantor hos mig i fortsättningen. Jag ett outtömligt förråd av dem! För övrigt så måste jag avstå från att gynna er verksamhet tills ni helt avstår från att slå mynt av spridning av invasiva arter. Mvh Martin
Martin Johansson

Kommentarer

 • Hej Martin och tack för att du skriver om detta!

  Är själv uppvuxen med en snöbärshäck som mina föräldrar försökte byta ut mot en syrenhäck – de blev liksom aldrig klara innan huset såldes, så jag förstår din känsla. Jag kan hålla med om att man bör hålla igen lite när man talar om snöbär och de positiva egenskaper de ändå kan ha, men vi ska också skilja arter och sorter åt.

  Inom Blomsterlandet jobbar vi aktivt för en ökad hållbarhet. Inte bara vad gäller återvinning, krav på leverantörer om växtpass, miljöcertifieringar och logistik/transport utan också när det gäller att följa riktlinjer och regler angående invasiva arter - från både EU och Naturvårdsverket. Det här är en pågående process och vi uppdaterar och tar nya beslut kring vårt sortiment hela tiden.

  Sorten som är känd för att sprida sig så att det gränsar till att räknas som invasiv säljer vi inte även om den faktiskt inte är förbjuden varken inom EU eller i Sverige. Den heter Symphoricarpos albus ssp. Laevigatus. Den har varit flaggad för som möjligt invasiv, men den har aldrig stoppats. För mig handlar det om tydlighet om exakt vilket snöbär det rör sig om – och här kan vi bli bättre, att alltid säga just exakt vilken sort vi menar om någon ber om rekommendation där snöbär skulle kunna vara the perfect match.

  I våra butiker säljer vi några sorter som visserligen sprider sig, men inte lika mycket som nyss nämnda, främst för att de har egenskaper som efterfrågas. Att kunna täcka en hopplös slänt, där en annars får in ogräs tillexempel.
  Det finns också de som har en befintlig och väl etablerad häck av den här växten, som kan ha behov av att komplettera eller byta ut några plantor – i de fallen kan de tas hem på beställning.

  Vi tar till oss av vad du skriver, vi ska se över informationen kring snöbärssorterna på vår hemsida och jag drar också detta ett varv i vårt sociala media-team, så att om vi säger att snöbär kan vara ett trevligt alternativ till ett svårt läge skötsel- och markmässigt, också säga att det är en växt man bör ha bestämt sig för att ha – och det länge.

  Uppskattar att du skrev om detta.

  Allt gott,
  Jacob - Blomsterlandet
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.