Till senaste kommentaren

Vad ska jag plantera vid solig /skuggig grusgång?

Jag har på höger sida sol fram till 16.00 och på vänster sida ingen sol. På solväggen planerar jag att sätta upp krukor med någon blommande blomma. Men grusgångarna på sidorna är så otroligt tråkiga och jag behöver tips på vad som kan planteras där, den ena i sol åt norr, den andra i skugga mot väst.
Kan ni hjälpa mig med tips?Gången mellan parhering

Lotta

Kommentarer

 • Hej Lotta och tack för din fråga!

  Jag kan inte se hur jordmånen är under gruset, men generellt är det tuffa lägen så nära huskroppar, ofta är det sten eller grus en bit ner för dräneringens skull och så nära vägg kommer inte alltid regnvatten åt växterna.
  Valet kanske står mellan att gräva ur och försöka se till att det blir en någorlunda bra jordmån för perenner som klarar av att det blir lite torrt mellan varven. Det finns till exempel månåga låga fina nävor där de flesta vill ha läge åt det soligare hållet, medan blanknäva 'Clos du Coudray' är en sort som klarar skugga och sandig torr placering.

  Ett alternativ till att plantera direkt i marken är att skaffa några större krukor till varje sida för att få en större volym fuktighetshållande jord, eller att börja med detta i någon säsong för att ta tiden som behövs för att gräva ur och ersätta en del av gruset och stenarna med bättre jordmån - om jag har rätt i mitt antagande att det är ganska magert med jord intill väggarna.
  Undersök jordmånen noga under gruset och försök komma underfund med hur stor insats som behövs för att få till en bra jordmån. Det kanske är bra inunder också, även om det inte brukar vara så invid husväggar. Om det verkar bli ett stort projekt, kanske det är vettigare att satsa mer på krukodling.

  I större krukor går det att ha höga prydnadsgräs för både soliga och skuggiga lägen som dessutom kan vara fina hela vintern igenom även när årets strån vissnat. Runt gräsen kan du sätta antingen ettåriga sommarblommor eller någon perenn - eller varför inte både och. En murgröna som hänger lite över kanten och något mer blommigt.

  Längst bort till vänster på det vita planket skulle du kunna ha en alpklematis för att få ett grönt blickfång. De blommar tidigt men är sedan gröna hela säsongen. Runt basen på klematisen skulle du kunna ha några funkior eller andra skuggälskande perenner.
  Med tillräckligt djup i jorden, går det förstås att ha klätterväxter på sidorna mellan de två huskropparna också.

  Om du har krukor uppsatta på väggen med solälskande växter på ena sidan, så funkar det även på motsatt sida även om det är färre av sommarblommorna som gillar skugga, men fuchisa är en sådan som blommar hela tiden.
  Ha hellre färre och större väggamplar så det ryms fuktighetshållande jord. Framförallt på solsidan kommer vattningen annars att bli en utmaning.

  Jag nämner några sorter men slår gärna ett slag för ​sökfiltret​​​ på vår hemsida. Till vänster i fönstret finns ett sökfilter för exempelvis perenner där du kan ställa in önskad höjd, ljust/skuggigt läge, blomfärg, speciell bladfärg, blomningstid med mera. I planeringsstadiet kan du bocka ur rutan med "Finns att köpa online" för att få fler träffar.

  Vi har också en rad olika rabattförslag på vår hemsida, som kan vara en inspiration att komma vidare. Du hittar några av dem på den här sidan: rabattförslag

  Gången mellan de röda husen ser inte jättesmal ut, men det är alltid bra att komma i håg snöskottningen, så att det inte är något som skadar växter som inte vissnar ner helt under vintern. Just nu är väl snö och vinter det sista vi vill tänka på när vi äntligen börjar få lite vårkänsla, men förr eller senare så är vi där igen.

  Hoppas det här kan hjälpa dig att komma vidare i dina funderingar.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.