Täckande klätterväxt för fult staket?

Hej, jag letar efter en utomhusväxt för att täcka ett fult staket. Jag skulle gärna vilja ha något som är vintergrönt och täcker året om (men gärna växer så snabbt som möjligt, även om det kanske inte finns allt för många vintergröna såna. Prio är att den är grön året om). Jag hade tänkt köra buskar men staketet går delvis längst ett berg så det är inte bra djup, behöver därför en växt som kan växa ganska ytligt. Staketet är i västlige och 2 meter högt och kanske 5 meter brett (Så det är ganska stor yta (Förstår att det inte kommer täcka med än gång utan tänker långsiktigt.) Vet inte om murgröna är ett alternativ? Undrar i så fall om olika sorter ifall det finns vissa alternativ som är bättre än andra.

Alla tips uppskattas mycket!

TACK

clara

Kommentarer

 • Hej Clara!
  Mycket riktigt så finns det inte särskilt många klätterväxter som är vintergröna. De som finns är dessutom oftast inte så särskilt härdiga. För att kunna ge ett bra svar på din fråga så skulle jag behöva veta i vilken växtzon du bor?
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag förstår, ser ut som växtzon 6 (Dalarö)
  clara
 • Okej. Växtzon 6 är ju ett ganska kallt och bistert klimat, så tyvärr finns det inga vintergröna klätterväxter som kan klara sig. Om du kan stå ut med att de fäller löven på vintern så finns det ändå en del att välja på. T ex alpklematis eller humle kan fungera. Du vet väl att du kan söka i vår växtdatabaser utifrån många olika egenskaper, t ex växtens härdighet. Detta är vad man får fram om man väljer "alla klängväxter" och växtzon 6 (eller högre):

  Sökresultat

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, ber så hemskt mycket om ursäkt skrev fel växtzon menade 3!! Testade att skriva in i databasen men kunde inte se att det går att välja vintergrön plus att säkerhetställa att det går att odla
  stort tack igen!
  Clara
 • Hej!
  Växtzon tre gav fler möjligheter. Du har flera olika sorters murgröna att välja på. Till exempel 'Huldra ,'Hymn', 'Baltic' och 'Grafik'. Samtliga sorter är härdiga i zon 1-4. Det som skiljer dem åt är utseendet på bladen. Växten sprider sig lätt både på marken och sidledes, så se till att plantera dem där du kan åstadkomma ett så stort jorddjup som möjligt. Murgrönan vill ha en fuktig och mullrik växtplats. Trivs den kommer den att växa till sig snabbt.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.