Frågor om täckodling?

Hej!

Jag har sedan i somras en odlingslott i Helsingborg. Jag har tänkt testa det här med täckodling för att minska behovet av ogräsrensning och för att förbättra min jord som är väldigt lerig, kompakt och tung. Jag har läst på en del men har några frågor inför starten.
1. Har en kollega med hästar så min tanke var att först bottna med ett lager brunnen gödsel (som "näring") och sen lägga på färsk gödsel+halm (som täckmaterial). Låter det vettigt som start?
2. Hur ska man göra med det ogräs som växer nu? Ska man rensa bort det innan man börjar för att ogräset inte ska få fart och växa av gödseln eller kommer ogräset dö av att man täcker det?
3. Har sett/läst att vissa börjar med ett lager tidningspapper/wellpapp för att kväva ogräset och då inte rensa bort det innan man börjar. Vad säger ni? ska man i så fall lägga brunnen gödseln under eller ovanpå pappen innan man täcker med halm+färsk gödsel?

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar
Anna
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Tack för dina frågor! Roligt att höra om ditt intresse för täckodling. Ska försöka svara på dina frågor här nedan:

  1. Om du lägger på täckningen på plantor som kommit igång lite och alltså behöver näringen så är det inget fel att lägga på brunnen gödsel tillsammans med halm eller annat täckmaterial. Färsk gödsel bör man alltid vara lite försiktig med - det kan gå bra, men säkrare är alltid att låta gödseln ligga och vila ("brinna") till nästa säsong.

  2. Att se till att ha så ogräsfritt som möjligt innan du sår eller planterar ut de plantor som du ska odla är alltid bra. Täckningen kommer att orka "hålla emot" ogräsen till en viss gräns, men om ogräsen redan hunnit allt för långt eller är allt för livskraftiga så kommer de ändå att bryta igenom täckningen. Gödseln påverkar inte ogräsens tillväxt i någon större utsträckning då de flersta ogräs har djupgående rötter och hämtar den näring och vatten de behöver från djupare jordlager.

  3. Jag skulle lägga gödseln på jorden (eller ännu hellre mylla ned den försiktigt mellan raderna) innan jag täcker med tidningspapper. Sedan täckmaterial ovanpå.

  Hoppas att du blev lite klokare av mina svar... Lycka till med odlingarna!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack, det var ett bra svar! Jag kommer förså alla mina plantor inomhus och plantera ut dem sen när det är lagom. Täckodlingen tänkte jag försöka komma igång med nu i februari-mars. Så det du skulle rekommendera är:
  Rensa ogräset, mylla ner brunnen gödsel, täcka med tidningspapper och sen på med täckmaterial (halm från hästgödselstacken i detta fall som start, men ska jag försöka få med så lite färsk gödsel som möjligt?)
  Hälsningar
  Anna
  Anna
 • Hej igen!

  Ja, du har förstått rätt. Tolkade det som att det var ren halm (och inte redan använd) du skulle täcka med, vilket skulle vara bäst. Färsk gödsel ska man ju alltså vara försiktig med...

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.