Vattning och gödsling av tujahäck?

Vi planterade thujahäck maj-2021, dvs 2 år sedan och planterade även ytterligare thujahäck 21 maj 2023, dvs nyligen. Vi planterade 60-80 cm höga plantor.
Hur ofta behöver vi vattna den som är 2 år?
Med vad ska vi gödsla den som 2 år och när på året?
Tror vi endast gödslade i juni 2022, när den var 1år och med gräsmattegödsel, samma som till gräsmattan, var det fel?
Undrar även gällande klippning, vi har inte klippt den som är 2 år någonting, bör vi göra det? Den är grön och fin och har växt bra. Har hört att höjden inte ska klippas förrän den nått önskad höjd, stämmer det? Ska bredden klippas och var klipper man? Inte där grenarna är mer brun?
anncha

Kommentarer

 • Hej!

  Här kommer några svar på dina frågor:
  - Häcken som är två år gammal bör ha rotat sig så pass bra att den endast behöver vattnas vid längre och allvarligare torka. Det skadar dock inte att vattna mera, såklart. På höstarna är det dock viktigt att tujorna hinner ta upp tillräckligt med vatten inför vintern, så torra höstar är det alltid viktigt att man vattnar.
  - Du gödslar tujorna 1-2 gånger på vår/försommar. Det görs varje år, förutom i samband med planteringen. Använd ett fullgödselmedel, t ex Algomin trädgårdsgödsel eller liknande. Gräsmattegödslet innehåller aningen mycket kväve, vilket ger för snabb tillväxt och svagare plantor.
  - Du klipper häcken varje år (på sidorna) för att få den tät och fin. Klipp endast det yttersta på grenarna och aldrig så långt in att det inte blir något grönt kvar på kvisten. Topparna klipps när du är nöjd med höjden och därefter årligen. Häcken fortsätter att växa på höjden även efter att topparna klippts, men du får en mer förgrenad planta, som växer aningen långsammare.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar.
  Kan vi även gödsla thujorna med kogödsel?
  När är det bäst att klippa sidorna, nu på våren eller senare?
 • Hej igen!

  Det går bra med kogödsel, men försök försiktigt mylla ner det i jorden. Tujorna klipper du antingen nu på våren eller tidigt i höst. Båda alternativen funkar lika bra.

  Ha en bra kväll!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  I vår trädgård finns en thuja smaragd-häck som i vår mening är något hög. Hur mycket vågar vi klippa på höjden? Den är ca 3m idag och vi skulle vilja ta ner den till 1,5-2m, vågar vi det utan att förstöra den?

  Det finns även enstaka tujor som blivit bruna och behövs bytas ut, är det "bara" att försöka gräva upp dessa eller riskerar man skada intilliggande gröna tujors rötter?
  vican
 • Hej,
  Att göra en sådan kraftig beskärning av tujorna är inget jag rekommenderar eftersom plantorna kommer se stympade ut. Tujor har svårt att bryta nya skott på gammal ved och riskerar därför att bli helt kala i toppen. Rekommendationen är att endast klippa de yttersta på grenarna och aldrig så långt in att det inte blir något grönt kvar på kvisten. Det är inga problem att gräva upp de tujor som ni vill byta ut. Visst finns en risk att rötter kommer till skada men plantorna har förmodligen ett fint och kraftigt rotsystem som gör att de klarar viss beskärning. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.