Frågor om stubbe och vedaska

Hej Jag är medlem och handlar alla mina trädgårdsartiklar hos er. Har två frågor:

- finns det några omständigheter då man avråder från att använda Weibulls stubb-x? Har oerhörda problem med svamp som då och då tar över marken runt en stubbe.. Är någon del av säsongen mer optimal för denna produkt? Går det bra att sen plantera något nytt i gropen efter stubben eller är den då ”förorenad”?

- fick en gång rådet av er att strö vedaska men minns inte vilken växt det gällde. Finns det någon växt som man bör undvika aska på? När under säsongen är det bäst att strö ut?
Frida

Kommentarer

  • Hej Frida,
    Så fint att höra du är medlem och väljer Blomsterlandet som din trädgårdsbutik. Jag har personligen ingen erfarenhet av Stubb-X. Jag kan heller inte hitta någon information om vad den exakt innehåller förutom vad som står på flaskan: "Stubb-X  är ett svensktillverkat, miljövänligt granulat som påskyndar den naturliga nedbrytning av minst årsgamla stubbar". Eftersom det är en flytande vätska som ska tränga in i stubben bör det vara plusgrader och förmodligen är sommarhalvåret rätt tidpunkt.

    Vedaska är basisk dvs kan höja ph-värdet i jorden och är rik på kalium och kalcium. Passar därför att använda till både prydnadsrabatter och buskar som inte är surjordsväxter. Dock kan askan innehålla tungmetaller så var lite försiktiga att kontinuerligt sprida stora mängder av aska i grönsakslandet. Bäst tid att strö är på våren när växterna vaknat till liv ur sin vintervila.

    Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.