Upphöjd odlingsbädd grund

Hej, jag skall bygga några upphöjda odlingsbäddar nu i vår, de kommer stå direkt på gräsmattan. Jag undrar lite om grunden när de väl är klara.

Jag har 4 alternativ jag funderar på, antingen ta bort grässvålen ca 10 cm, ställa bädden direkt över de bortgrävda och sen fylla med jordsäckar.
Andra alternativet är att ställa bädden direkt på gräsmattan, spika fast en markduk som går upp på kanterna och sen fylla med jord. Tredje och fjärde alternativet är som ovan men istället för jord så kör jag en lagervariant och varvar jord med gamla grenar kompost och löv.

Någon av bäddarna kommer jag även bygga ett lock med glas till.

Vilket alternativ av dessa skulle ge mina växter (jag kommer odla lite olika saker) den bästa förutsättningen för att bli fina?

Alexander Hagelthorn

Kommentarer

 • Hej Alexander!

  Alternativ 2 ger minst problem med ogräs, som annars snabbt brukar ta sig in i bäddarna. Om du ska odla saker med lite djupare rotsystem så kan du dock behöva använda dig av alternativ 1 (eller bygga på med flera pallkragar på höjden).

  Att blanda upp köpt jord med organiskt material, som kompost, löv eller liknande ger på sikt en mer levande jord och bättre resultat - även om det också skulle fungera med endast köpt jord.

  Täckning med glas kan förlänga odlingssäsongen och behövas för känsligare växter. 

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.