Till senaste kommentaren

Vad är det för ”mjöl” ovan jorden i trädgården?Jag har fått nått märkligt mjöl-liknande ovan jorden på vissa av mina planteringar ute i trädgården. Vad är detta?

För en vecka sedan gödslade jag gräsmatta samt all plantering (både surjord och neutral jord) med allgomin.
Petra älgevik wallgren

Kommentarer

 • Hej Petra!

  Tack för din fråga! Det kan mycket väl vara så att det är Algominet som när det smälter ned av fukt och regn bildar en vit "beläggning" tills dess att det förts ned helt och hållet i jorden av regn och vattning. Du kan börja med att pröva att vattna på det vita och se om det då löses upp och försvinner ned.

  En alternativ förklaring är att det är någon typ av mögelsvamp som ger den vita beläggningen. Mögelsporer förekommer naturligt i jorden och särskilt efter en fuktigare period så kan det utveckla sig till vita beläggningar på jordytan. Detta är helt naturligt och inget farligt. Du kan mylla runt i jorden lite runt plantorna så ska du se att det försvinner.

  Ett annat råd: gödsla helst inte dina blåbärsplantor och andra kalkskyende plantor med Algomin, då det innehåller kalk. Till kalkskyende växter använder du det som kallas för blåbärsgödsel eller rhododendrongödsel.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.