Val av häck

Hej,

Jag ska plantera häck runt en villatomt. Den ska klara sol, skugga och lite vind. Höjd ca. 2 meter och tåla beskärning så det går att formklippa den. I övrigt får den gärna vara lättskött och inte sno allt vatten/näring ur jorden eftersom jag hoppas kunna ha lite fruktträd, bärbuskar och blomsterrabatter runt om i trädgården. Inga stora träd i närheten.

Många i området har valt thuja-häck, men jag är tveksam till det efter att ha hört att det blir svårt för annan växtlighet samt gräsmatta i trädgården att konkurrera med thujan om näring och vatten - stämmer det?

Vilka fördelar/nackdelar finns med en ligusterhäck? Den "vanliga" och den vintergröna? Och avenbok, vilka för- och nackdelar finns med den?

Jenny

Kommentarer

  • Hej Jenny,
    Både liguster och avenbok är två mycket bra alternativ. Ligusterhäcken passar utmärkt om du vill formklippa häcken då den blir både tät och grönskande. Den är inte riktigt vintergrön men brukar behålla en stor del av sina blad på hela året. Avenbok däremot är en av de smalaste häckarna som finns och kan bli en bredd på bara 15 cm. Den behåller sina blad om vintern och bildar nya på våren. Bladen är dock guldiga i tonen om vintern till skillnad mot ligusterns gröna blad. Men som sagt båda alternativen är bra.

    Lycka till med ditt val!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.