Kan man spara en vaxad amaryllislök?

Är det någon idé att spara en vaxad amaryllislök som blommat färdigt?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Eftersom löken är behandlad med vax är det svårt att spara den för att få den att blomma flera gånger.
  Blomsterlandet
 • Hej. Vad jag förstår är det svårt att spara en vaxad amaryllisllök. Men om man tar bort vaxet när den Har blommat klart och planterar den i jord kanske det går att spara den?
  Marita frykman
 • Hej,
  Visst är det möjligt att du om du får bort den vaxet så kan du återplantera amaryllisen.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej köpt flera vaxade hyacinter står ljust o svalt men de har inte blommat endast bruna torkade blommor
  Varför

  Marita
 • Hej Marita,
  Menar du att bladen torkat in? För om det är blommorna som torkat in så har hyacinterna redan blommat. Men om det är bladen så beror det förmodligen på att lökarna fått för lite vatten och därför inte haft kraft att gå upp i blom.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej  nej de vaxade hyacinter har inte blommat. När blomman börjat slå ut var de bruna o torra. Grön stjälk. Man skulle inte vattna vaxade. Mvh Marita
  Marita
 • Hej Marita,
  Då förstår jag. Normalt ska vaxade lökar inte vattnas då vattnet kan göra mer skada än nytta om det blir för blött. Men i vissa undantagsfall kan löken ändå behöva en skvätt vatten för att ha energi att gå upp i blom om det tex är mycket varmt inomhus som gjort att löken förbrukat mer vatten än vanligt.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Men vaxade Amaryllis går ju inte att vattna?, samma här köpte flera vaxade av er, gav även bort, ingen har orkat upp. Det är samma lilla gröna blomknopp som sticker upp ca en cm ur löken inte vuxit en mm på en månad. Den lever men inget händer, vad göra?
  Anne-Marie Lindquist
 • Hej!
  Är knoppen grön och fin så ligger den bara och väntar på att få växa och blomma, men den verkar seg att komma igång. Det kan hända även med amaryllis odlad i kruka. Mitt tips för att stimulera tillväxt är att ställa den ljust i ett fönster och gärna med undervärme. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hur lång tid tar det för amaryllis löken att blomma efter att man har satt dem i en kruka. Kötsel för amaryllislökar är att sätta rötter i vatten ett dygn och dem i en kruka. Hur mycket vatten ska de få?
  Nelita
 • Hej Nelita,
  Det är svårt att ge ett exakt svar på hur lång tid men ifrån att löken väckts ur sin vila 6 - 8 veckor. Har du däremot en amaryllis som börjar gå i knopp kan det ta 1 - 2 veckor för blomman att slå ut, om den är placerad i rumstemperatur.

  Du kan vattna så att jorden är lätt fuktig tills amaryllisen börjat blomma, därefter kan du dra ned på hälften av vattnet. Försök dock att undvika att vattna på själva löken. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.