Växt till spaljé

Håller på att bygga spaljé vid min altan som på sikt gärna får insynsskydda i den mån det går. Undrar vad som kan va lämpligt att plantera? Och när det är lämpligt att isf plantera de? Och ev skötselråd. Jag bor i Skåne. Min uteplats har sol från morgon till kväll så det måste va en sol- och värmetålig växt. Gärna lättskött.
Therese

Kommentarer

 • Hej Therese,

  Tack för din fråga, tips på klängväxter. Hoppas någon ska passa
  Humle
  Engelmansvin
  Daggkaprifol
  Pipranka
  Rostvin
  Klicka på länkarna så hittar du skötselråd.
  Bäst att plantera är höst och vår.
  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Tack för tipsen! Jag gillade Daggkaprifolens färger åt det lite silvriga hållet. Undrar bara om bären är giftiga? Undrar även om bären brukar locka till sig fåglar? Spaljén står inte mot en vägg utan fritt, så det kan blåsa en del. Klarar Daggkaprifolen det? Vilket planteringsavstånd är lämpligt för Daggkaprifol om man ska sätta mer än en?

  Therese
 • Hej Therese,

  Tack för din fråga, den bör trivas där då den inte vill stå för tätt mot en vägg, man kan behöva hjälp att att fästas lite extra i spaljen om det blåser mycket.
  Bären och blommorna är giftiga, så inget som lockar till sig fåglarna.
  Planteringsavstånd så ca.40-50cm.

  Ha en fin kväll!

  Josefin Lundgren
 • Är den giftig för människor?
  Therese
 • Är den giftig för människor också?
  Therese
 • Jaa, blommor och bär bör man inte äta.
  Josefin Lundgren
 • Tack för svar! Det va inte meningen att skicka samma fråga två ggr, men kom upp en text som gjorde mig osäker på om den kom fram första gången. 😀

  Eftersom spaljén står med ena sidan ut mot allmän plats så vet jag inte om jag vågar sätta en växt med giftiga bär. Synd för jag gillade Daggkaprifolen och tyckte det va en fördel att den verkar lite ”nättare” än de övriga alternativen (som verkar kunna växa väääldigt långt och därmed ev behövas klippas oftare). Spaljén av armeringsnät är bara 1.5m hög och ca 3m lång. Intill har jag ett plank, så vill inte ha nån av de växterna som fäster sig fast i träet, utan hellre en sort som slingrar sig. Kan du komma på fler förslag som kan passa in? Hur är det annars med Rostvinets bär? Är de giftiga?

  Therese
 • Hej Therese,

  information jag kan hitta på vår hemsida är att de bara är till prydnad och konsumeras inte.
  Någon av dessa kanske skulle passa dig?
  *Klematis (finns i många olika sorter)
  *Purpurvinda

  Ha en fin kväll!

  Josefin Lundgren
 • När är bäst att plantera en klematis? Vänta till våren, eller nu inom de närmsta veckorna?
  Therese
 • Hej Therese,
  Om du köpt en klematis är det bäst att plantera den nu så den får övervintra i jorden. Om du däremot planerar att köpa en klematis råder jag dig att vänta tills i vår med inköp och plantering. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.