Tips på växter för att binda jord i slänt?

Jag söker växter för att binda ihop jorden i en brant slänt, ca 4-5 meter hög och 20 meter lång. Har ni några tips?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Slänter är ofta problematiskt i trädgårdar. För att binda ihop jorden krävs någon form av växtlighet, antingen buskar, perenner eller gräs. Vanligast är att man planterar någon form av låg prydnadsbuske, gärna med utbredande växtsätt. Under etableringen kan man lägga ut marktäckduk för att skydda både mot ogräs och att jorden ska erodera bort.
  Valet av växt beror även på om växterna kommer att stå soligt eller skuggigt i slänten. Här kommer några förslag på växter som passar till slänter: lingonoxbär, ölandstok (lågväxande sorter), björkspirea och marktäckande rosor, som t ex ’The Fairy’, liten stefanandra, krypande enar, japansk benved eller spirea.
  Marktäckande perenner som backtimjan, backnejlika, mossphlox, krypmalört eller sedumväxter går också bra.
  Blomsterlandet
 • Hej! När kommer rosa ölandstok/trädgårdstok in i sortimentet till försäljning? Med vänlig hälsning Gunilla
  Gunilla Hv
 • Hej Gunilla!
  Det beror på var i landet du ska handla. Vi har ju över 60 butiker från norr till söder. Kontakta din närmaste butik för besked. Kontaktuppgifter hittar du här: butiker.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,

  jag har precis köpt ginnalalönn barrrotad, för att plantera i Roslagen. Jag undrar om jag behöver stötta upp plantorna?
  min andra fråga är om jorden, platsen är på ett berg så vi har grävt ut och tänkte fylla skrevor med grus eller ska jag ta sand?

  sen funderar jag på om jag ska blanda jorden med lite sand?

  hälsningar
  Kicki
  Christina Öhlin
 • Hej Kicki!
  Om det är en flergrenad buskplanta som du har köpt så behöver du inte stödja den, men om du köpt en uppstammad variant så behöver den stödjas med ett par rejäla granstörar och några mjuka uppbindningsband som inte skadar stammen. Du måste skrevorna där plantan ska växa med planteringsjord eller någon annan bra trädgårdsjord. Sand eller grus kommer att bli för torrt och magert för din planta. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag planterade rabarber, hallon, krusbär, svarta och röda vinbär 2014. Alla vanliga härdiga sorter, groparna 60 cm i diameter, soligt till halvskuggigt läge, och lade stenar emellan buskarna. Har gödslat med hönsgödsel, algomin trädgårdsgödsel och kogödsel på våren vid knoppning och i mitten på juni. Rabarber endast kogödsel. Alla växte bra de första tre åren, sedan har det gått baklänges. Rabarber och hallon tynar bort och flera buskar har endast få grenar med blad på. Är stenläggningen boven eller kan du se vad som är fel? Jag har planterat syrenhäck, schersmin och lagerhägg som har växt över förväntan. Jag bor i Roslagen. Hälsn/Sune

  Sune Nilsson
 • Hej Sune,
  Tack för frågan och bilderna. Att hallonen inte tar sig beror förmodligen på jorden. För att hallon ska trivas vill de ha ett lågt pH-värde i jorden annars har de svårt att tillgodogöra sig näringen som du ger. Jordförbättra gärna med rododendronjord samt barkmull tillsammans med kogödsel på våren. Rabarberna däremot kan vara lite "tröga" i starten men det kan även bero på ett allt för utsatt läge i sol och en jord som i grunden är för näringsfattig. Rabarber trivs i feta lerjordar som jordförbättras med kompost och kogödsel. De vill gärna ha sitt rotsystem i en fuktig jord som sällan torkar ut.

  Både hallon, krusbär och vinbär behöver dessutom årlig beskärning för att stimulera till ny skott och blomsättning. Gallra ut de äldre grenarna på hösten. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.